Na Gradskom vijeću Lepoglave o vatrogastvu, parkiranju u centru, dječjim vrtićima i uskrsnicama

| 24.3.2019. u 20:13h | Objavljeno u Našim krajem

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Lepoglave, održanoj 19. ožujka, bilo je riječi o uređenju cesta i okoliša, dječjim vrtićima, vatrogastvu, ali i o parkiranju u središtu Grada.  Vijećnik Zorislav Rodek pitao je da li Grad Lepoglava razmišlja o nabavci novih vatrogasnih vozila i izgradnji vatrogasnih domova. Gradonačelnik Marijan Škvarić odgovorio je da se krenulo s pripremama za nabavu novog navalnog vatrogasnog vozila za potrebe DVD-a Lepoglava, vrijednog oko dva milijuna kuna. Nadalje, istaknuo je gradonačelnik, definiran je program za razvoj vatrogastva u okviru kojeg se u narednih 10 godina planiraju ulaganja u vatrogastvo u visini od oko 10 milijuna kuna.

- Ovih je dana dobivena građevinska dozvola za gradnju objekta vatrogasnog centra u Lepoglavi. Vatrogasni dom u Višnjici planiramo urediti kroz projekt povećanja energetske učinkovitosti, a što se izgradnje društveno-vatrogasnog doma u Kamenici tiče, u planu je ove godine idejni projekt dići do razine glavnog projekta, a nakon toga ishoditi građevinsku dozvola – rekao je gradonačelnik. Također je istaknuo da Grad Lepoglava planira kod Sportsko-rekreacijskog centra u Lepoglavi urediti prostor na kojem bi se mogli parkirati kamioni. Tako bi ih, dodao je gradonačelnik, maknuli iz centra Lepoglave. Nadalje, od Kaznionice bi se zatražilo da ukloni postavljenje rampe na ulazu na parkiralište ispod restorana kako bi se taj prostor, bez ograničenja, mogao koristiti za parkiranje turističkih autobusa i osobnih automobila.

 

- Nakon što su u suradnji s logopedicom Sanjom Očuršćak Žuliček provedene analize u dječjim vrtićima i utvrđene potrebe za uslugama logopeda, odlučili smo sufinancirati tretmane na koje djeca odlaze. Cijena jednog tretmana je oko 150 kuna od čega Grad, s roditeljima koji s Gradom potpišu ugovore, podmiruje trošak u visini od 100 kuna – pojasnio je gradonačelnik u odgovoru na pitanje vijećnika Vreska. Pojasnio je da programom nisu obuhvaćeni osnovnoškolci budući da su osnovne škole pod ingerencijom Varaždinske županije. Vijećnika Ignaca Lončara zanimalo je kada će biti isplaćena uskrsnica za umirovljenike i koliko će iznositi.

- Uskrsnica će iznositi 100 kuna, a s isplatom krećemo 1. travnja – najavio je gradonačelnik te dodao da će se cenzus za dobivanje uskrsnice najvjerojatnije podići na 1.800 kuna.

Članovi Gradskog vijeća jednoglasno su na sjednici prihvatili Odluku o mjerilima za sufinanciranje smještaja djece s područja Grada Lepoglave u dječje vrtiće u 2019. godini. Tom je odlukom utvrđena ekonomska cijena redovnog primarnog programa boravka djece u dječjem vrtiću u iznosu od 1.360 kuna. Iznosi s kojima će roditelji participirati u plaćanju ekonomske cijene vrtića utvrđeni su temeljem imovinskog cenzusa odnosno prema materijalnim mogućnostima roditelja. Tako će najmanji iznos koji će roditelji plaćati za boravak djeteta u vrtiću biti 428 kuna, a najviši 650 kuna. Utvrđene su i olakšice u plaćanju prema kojima će se za drugo dijete u redovitom programu plaćati 50 % manje od iznosa u cijeni programa, za treće i svako sljedeće dijete u redovitom programu roditelji su u cijelosti oslobođeni plaćanja, a 50 % manje od iznosa sudjelovanja u cijeni programa plaćat će se za dijete roditelja invalida Domovinskog rata, za dijete sa smetnjama u razvoju i za dijete samohranog roditelja.

- Kriteriji su isti za svu djecu bez obzira da li borave u Dječjem vrtiću Lepoglava ili privatnom vrtiću. Time smo izbjegli diskriminaciju i svima omogućili jednake uvjete korištenja vrtića - istaknuo je gradonačelnik.