MUZEJ PLANINARSTVA U petak premijera filma "Baštinske priče s Ivanščice" povodom Dana europske baštine Foto: Grad Ivanec

MUZEJ PLANINARSTVA U petak premijera filma "Baštinske priče s Ivanščice" povodom Dana europske baštine

Varaždinske vijesti | 22.9.2022. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

Muzej planinarstva i ove se godine uključuje u obilježavanje Dana europske baštine kratkim filmom "Baštinske priče s Ivanščice".

Budući da je zajednička tema manifestacije održivost baštine, film je posvećen najvišoj planini Hrvatskoga zagorja, a njime se promiče veza čovjeka i prirode te očuvanje prirodne i kulturne baštine Ivanščice.

10018.jpg

U filmu sudjeluju učenici OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec Marin Belačić i Tamara Gazdić, pod mentorstvom učiteljice povijesti Suzane Jagić u sklopu projekta "Moj grad u muzeju", koji će opisati svoj uspon na Ivanščicu i brigu o njenim prirodnim bogatstvima.

10020.jpg

Kipar motornom pilom Dario Horbec predstavit će svoje skulpture koje prate planinarski put Mrzljak te objasniti zašto mu je Ivanščica vječna inspiracija.

Kako njeguju ostavštinu ivanovaca, pokazat će predsjednik udruge Ivanečki vitezovi Boris Jagetić Daraboš sa svojim vitezovima Darkom Bregovićem i Zvonkom Brežnjakom te damom Ivanom Karpov.

Vesna Štruklec iz Društva prijatelja narodnih običaja "Maska", Ivanec ispripovijedat će narodne priče i legende ivanečkoga kraja, posebice one o coprnicama na Černim mlakama.

10013.jpg

Zanimljivosti iz bogate povijesti planinarstva u Ivancu ispričat će predsjednik HPD-a "Ivančica" Ivanec Borislav Kušen.

10021.jpg

Autorica filma je povjesničarka i kustosica Ana Škriljevečki, a snimanje, obradu i montažu realizirao je ivanečki fotograf i snimatelj Zoran Stanko.

Film će biti premijerno prikazan 23. rujna godine u 18 sati na Facebook stranici i YouTube kanalu Muzeja planinarstva.

Događaju se možete pridružiti na poveznici.