Mještani općine Vidovec na radionici o novim projektima i natječaju za mala poljoprivredna gospodarstva Foto: LAG Sjeverozapad

Mještani općine Vidovec na radionici o novim projektima i natječaju za mala poljoprivredna gospodarstva

Varaždinske vijesti | 22.3.2023. u 16:33h | Objavljeno u Našim krajem

Kako bi sa zainteresiranim dionicima ruralnog razvoja što bolje pripremili novu Lokalnu razvojnu strategiju Lokalne akcijske grupe (LAG) Sjeverozapad, strateški razvojni dokument u novom programskom razdoblju, LAG Sjeverozapad je novu radionicu za izradu strategije održao u ponedjeljak, 20. ožujka, i u općini Vidovec, u etno kući Kitec u Domitrovcu.

- U novom programskom razdoblju planiramo tri intervencije, koje će biti vezane uz poljoprivredu, javni i civilni sektor te uz nepoljoprivredne djelatnosti, prvenstveno uz turizam u ruralnim područjima i tradicijske obrte. Kako bismo dobili što više informacija od samih građana, koji prema LEADER principu sami određuju razvojne ciljeve i prioritete, a koji najbolje poznaju potrebe u svojim sredinama, na ovim radionicama od zainteresiranih dionika želimo čuti njihova razmišljanja, ideje i prijedloge o razvojnim prioritetima u novom programskom razdoblju. U tu svrhu smo kreirali i posebni anketni upitnik u kojem anketirani mogu iznijeti i svoje prijedloge o tipovima projekata koje ćemo financirati, zatim o distribuciji sredstava koje će LAG Sjeverozapad imati u novom programskom razdoblju, ali i primjerice, u kojem postotku će biti sufinancirani njihovi projekti. Svi prijedlozi iz ovih anketnih upitnika će biti obrađeni i razmatrani prilikom izrade nove Lokalne razvojne strategije, koju planiramo završiti do kraja svibnja - istaknuo je Mario Željezić, voditelj Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad.

lag_sjeverozapad_vidovec_20032023_1.jpg

Na radionici u Domitrovcu predstavljeni su i uvjeti novog natječaja za Tip operacije 6.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, koji će biti otvoren do 21. travnja.

- Za ovaj natječaj osigurano je 90 tisuća eura, dakle, ova bespovratna sredstva bit će dodijeljena za financiranje šest projekata obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ili samoopskrbnih poljoprivrednih gospodarstava s područja našeg LAG-a, ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura. Potpora malim poljoprivrednih gospodarstvima će i ovoga puta biti dodijeljena u obliku bespovratnih financijskih sredstava za provođenje prihvatljivih aktivnosti za modernizaciju ili unapređenje procesa rada i poslovanja, odnosno, za povećanje proizvodnog kapaciteta. Visina potpore po projektu iznosit će 15 tisuća eura - rekao je voditelj LAG-a Sjeverozapad Mario Željezić na radionici u Općini Vidovec.

lag_sjeverozapad_vidovec_20032023_2.jpg