Mještani općine Vidovec na radionici o novim projektima i natječaju za mala poljoprivredna gospodarstva Foto: LAG Sjeverozapad

Mještani općine Vidovec na radionici o novim projektima i natječaju za mala poljoprivredna gospodarstva

Varaždinske vijesti | 22.3.2023. u 16:33h | Objavljeno u Našim krajem

Kako bi sa zainteresiranim dionicima ruralnog razvoja što bolje pripremili novu Lokalnu razvojnu strategiju Lokalne akcijske grupe (LAG) Sjeverozapad, strateški razvojni dokument u novom programskom razdoblju, LAG Sjeverozapad je novu radionicu za izradu strategije održao u ponedjeljak, 20. ožujka, i u općini Vidovec, u etno kući Kitec u Domitrovcu.

- U novom programskom razdoblju planiramo tri intervencije, koje će biti vezane uz poljoprivredu, javni i civilni sektor te uz nepoljoprivredne djelatnosti, prvenstveno uz turizam u ruralnim područjima i tradicijske obrte. Kako bismo dobili što više informacija od samih građana, koji prema LEADER principu sami određuju razvojne ciljeve i prioritete, a koji najbolje poznaju potrebe u svojim sredinama, na ovim radionicama od zainteresiranih dionika želimo čuti njihova razmišljanja, ideje i prijedloge o razvojnim prioritetima u novom programskom razdoblju. U tu svrhu smo kreirali i posebni anketni upitnik u kojem anketirani mogu iznijeti i svoje prijedloge o tipovima projekata koje ćemo financirati, zatim o distribuciji sredstava koje će LAG Sjeverozapad imati u novom programskom razdoblju, ali i primjerice, u kojem postotku će biti sufinancirani njihovi projekti. Svi prijedlozi iz ovih anketnih upitnika će biti obrađeni i razmatrani prilikom izrade nove Lokalne razvojne strategije, koju planiramo završiti do kraja svibnja - istaknuo je Mario Željezić, voditelj Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad.

lag_sjeverozapad_vidovec_20032023_1.jpg

Na radionici u Domitrovcu predstavljeni su i uvjeti novog natječaja za Tip operacije 6.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, koji će biti otvoren do 21. travnja.

- Za ovaj natječaj osigurano je 90 tisuća eura, dakle, ova bespovratna sredstva bit će dodijeljena za financiranje šest projekata obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ili samoopskrbnih poljoprivrednih gospodarstava s područja našeg LAG-a, ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura. Potpora malim poljoprivrednih gospodarstvima će i ovoga puta biti dodijeljena u obliku bespovratnih financijskih sredstava za provođenje prihvatljivih aktivnosti za modernizaciju ili unapređenje procesa rada i poslovanja, odnosno, za povećanje proizvodnog kapaciteta. Visina potpore po projektu iznosit će 15 tisuća eura - rekao je voditelj LAG-a Sjeverozapad Mario Željezić na radionici u Općini Vidovec.

lag_sjeverozapad_vidovec_20032023_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci