Mještani općine Trnovec Bartolovečki ispunili cilj smanjivanju količine otpada

Varaždinske vijesti | 30.1.2021. u 08:10h | Objavljeno u Našim krajem

Na sinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki donijet je program rada Općinskog vijeća za 2021. godinu. Uz razmatranja izvješća, Općinsko će vijeće raspravljati te donositi odluke iz sedam tematskih područja, od gospodarstva do proračuna i financija.

Vijećnici su donijeli odluku o dodjeli sredstava financijske potpore prema programima rada udruga. Financijska sredstva dodjeljuju se na temelju posebnih propisa za vatrogastvo i sport, putem javnog natječaja te izravnom dodjelom jednokratnog iznosa.

„Godišnjim planom natječaja predviđeno je da se u veljači objavi javni poziv za dodjelu ukupno 388 tisuća kuna projektima i programima udruga, s najnižim iznosom potpore od tisuću kuna i najvišim od 170 tisuća kuna“, pojasnio je načelnik Zvonko Šamec.

Odlukom općinskih vijećnika prihvaćen je i plan nabave Općine Trnovec Bartolovečki za 2021. godinu.

„Iznosom se ističu građenje nove nerazvrstane ceste između Dravske ulice i Ulice Zeleni put, vrijednosti 640.000 kuna, zatim LED rasvjeta s 800.000 kuna te dogradnja dječjeg vrtića Zeko u Trnovcu s 1,2 milijuna kuna“, rekao je načelnik Šamec.

U analizi stanja sustava civilne zaštite za 2020. godinu istaknute su aktivnosti stožera civilne zaštite u pandemiji koronavirusa te ispomoć vatrogasaca. U prošloj je godini sustav civilne zaštite na području Općine Trnovec Bartolovečki financiran sa 670 tisuća kuna. Planom razvoja sustava za ovu su godinu predviđena financijska sredstva u iznosu od 694 tisuće kune, a u iduće dvije godine 705 tisuća kuna.

Načelnik Zvonko Šamec zahvalio je članovima Stožera, vatrogascima i djelatnicima JUO-a na angažmanu u razdoblju panedmije. Kako je krajem prošle godine Sisačko-moslavačku županiju pogodio razoran potres, načelnik je još jednom zahvalio mještanima i gospodarstvenicima koji su pokazali veliku humanost u prikupljanju pomoći za stradale.

Na sjednici Općinskog vijeća Trnovca Bartolovečkog našlo se i izvješće Čistoće o količinama prikupljenog miješanog komunalnog otpada za 2020. godinu. Na području općine prikupljeno je 532,36 tona miješanog komunalnog otpada, u prosjeku 77,33 kilograma po stanovniku. Prikupljeni otpad je manji od propisane granične mase te je time postignut propisani cilj u smanjenju prikupljene mase miješanog komunalnog otpada pa Općina neće morati plaćati poticajnu naknadu. Podsjetimo, u 2017. godini prikupljeno je 892, a u 2018. godini 691 tona miješanog komunalnog otpada.

Vijećnici su primili informaciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalnog ureda Varaždin o broju nezaposlenih na području Općine Trnovec Bartolovečki krajem prošle godine. U studenom su bile 84 nezaposlene osobe, a u prosincu 87.