Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u radnom posjetu Ivancu Foto: B. Težak

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u radnom posjetu Ivancu

VV | 5.6.2020. u 19:57h | Objavljeno u Našim krajem

Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u pratnji svojih domaćina, gradonačelnika Milorada Batinića i njegova zamjenika Branka Putareka te predstavnika gradskih službi i svog suradničkog tima,jučer je boravio u radnom posjetu Ivancu.

Izražavajući želju da na terenu obiđe radove kako bi se na licu mjesta uvjerio u što lokalna samouprava ulaže novac iz potpora koje je odobrilo resorno ministarstvo, Štromar se prvo uputio u Prigorec, gdje je u tijeku sanacija dvaju velikih klizišta na nerazvrstanoj cesti Prigorec – Ivanečka Željeznica, koja se provodi uz znatnu novčanu potporu Hrvatskih voda.

Na gradilištu se gostima pridružio i predsjednik Vijeća MO-a Prigorec Ivan Kušteljega te kazao kako su građani zadovoljni opsežnim radovima na klizištima koja su im zadala velike probleme (razorila cestz, ugrozila kuće i vikend objekte).

U tom kontekstu M. Batinić je izrazio zadovoljstvo što je, nakon niza godina i prijašnjih vlada koje u dodjeli sredstava nisu pokazivale pretjeranu darežljivost prema Varaždinskoj županiji i sjeveru Hrvatske, upravo Štromarovo ministarstvo otvorilo put izdašnom financiranju projekata te time omogućilo dotok sredstava i val investicija.

- U suradnji s Batinićem, koji je prilikom donošenja izmjena Zakona o financiranju vodnog gospodarstva u Saboru osobno podnio amandman kojim smo inicirali da se dio sredstava koje Hrvatske vode ubiru iz vodnog doprinosa usmjeri u sanaciju klizišta (a saborska većina to prihvatila), omogućili smo da se u proračunu Hrvatskih voda svake godine osiguravaju namjenska sredstva za klizišta. Veliko je to olakšanje građanima i veliko rasterećenje za lokalne proračune – kazao je Štromar.

- U kolikoj mjeri je ova pomoć dobrodošla, pokazuje i podatak da će sanacija klizišta u Prigorcu stajati blizu 700.000 kuna, što je ogroman novac. No, uz potporu Hrvatskih voda od 415.000 kuna sigurno je da ćemo ove radove lakše isfinancirati. Slično je bilo i proteklih godina, kada je širom gradskog područja sanirano 5 klizišta za koje je iz Ministarstva graditeljstva i Hrvatskih voda stiglo ukupno gotovo 2 milijuna kuna potpora – poručio je gradonačelnik.

S obzirom na to da je Ministarstvo graditeljstva Gradu Ivancu dodijelilo i 168.000 kuna bespovratne potpore za modernizaciju nerazvrstanih cesta,  Štromar je potom obišao dionicu Bedenec – Bitoševlje, gdje se provode pripreme za polaganje asfalta na cestu dugu 1,4 km, što je najdulja dionica u sklopu ovogodišnjeg programa.

Budući da je to bio prvi posjet potpredsjednika Vlade u Bedencu, naravno da nije mogao odbiti poziv domaćina iz Vijeća MO-a Bedenec Antuna Babića (predsjednika), Stjepana Petaka i Jelene Bencek da obiđe i njihovu etno kuću, gdje se s njima zadržao u kraćem razgovoru i druženju.

Iz Ministarstva graditeljstva tijekom protekle tri godine je kroz sufinancirane iznose u razne projekte na području grada Ivanca uloženo 14,72 milijuna kuna i to: za energetsku obnovu devet objekata – 11,5 milijuna kuna, za subvencioniranje stambenih kredita – 1,6 milijuna, za komunalne projekte – 527.000 kuna te za sanaciju klizišta 430.000 kn. Za klizišta su Hrvatske vode dodale još 1,1 milijuna kuna.

- Obnovili smo škole, bolnice, društvene domove, ulagali u komunalne projekte i sanirali klizišta. Planiramo tako i dalje jer više si ne možemo priuštiti da se ponovno vratimo na ono prije 3 godine, kada su se u „blokovskoj“ podjeli, projekti sa sjevera Hrvatske stavljali „na mirovanje“ u ladice, dok su se oni gore ideološki prepucavali – poručio je Štromar.