Međimurska županija osigurala besplatan prijevoz vlakom umirovljenicima i osobama starijima od 65 godina

vv | 21.12.2023. u 14:13h | Objavljeno u Našim krajem

Nova, lijepa vijest danas stiže iz Međimurske županije, ovoga puta za umirovljenike bez obzira na životnu dob te sve osobe starije od 65 godina života. Župan Međimurske županije Matija Posavec ponovo je prvi reagirao u Hrvatskoj te s predsjednikom Uprave HŽ-ovog Putničkog prijevoza Željkom Ukićem potpisao ugovor o financiranju javnog prijevoza vlakom i to neograničeno, na teritoriju cijele Hrvatske za navedenu skupinu stanovništva.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su pročelnica županijskog Upravnog odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač, te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, predsjednica Matice umirovljenika Međimurske županije Nada Lovrec, predsjednica Udruge umirovljenika grada Čakovca Franciska Ćetković, županijski vijećnik i predsjednik županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Zlatko Marciuš te predsjednik Udruge umirovljenika Prelog i Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Međimurske županije Franjo Novak.

O novom modelu podrške najranjivijim skupinama župan Posavec kaže:

- Protekle godine bile su u znaku naše djece, učenika i studenata, a 2024. godina Međimurskoj županiji bit će godina za umirovljenike i zato mi je drago što u ovo predblagdansko vrijeme s vama mogu podijeliti vijest da od 1. siječnja uvodimo novu mjeru podrške umirovljenicima te svim osobama starijima od 65 godina. Zahvaljujući Upravi HŽ-ovog Putničkog prijevoza vrlo brzo smo dogovorili detalje i formirali ovaj sporazum s kojim želimo olakšati svakodnevicu našim umirovljenicima, potaknuti ih na druženje, putovanja i aktivnosti, ali i povećati intenzitet putničkog prijevoza željeznicom. Da je riječ o dobrim projektima vidjeli smo i po odazivu na besplatan prijevoz autobusom, koji smo ranije osigurali umirovljenicima i osobama s invalidnošću i koji u našem kraju koristi više od 2000 ljudi. Prvi smo u Hrvatskoj iskoristili i ovaj model i nadam se da ćemo biti primjer ostalima. Od ranije besplatan prijevoz vlakom imaju naši studenti i  učenici - rekao je župan te dodao da se nada da će veće korištenje željezničkog prijevoza s vremenom uroditi i novim linijama te boljom prometnom povezanošću Međimurja.

Uzme li se u obzir da broj umirovljenika u našem kraju premašuje 14.000, jasniji je i opseg nove mjere. Međimurska županija snosit će trošak izrade kartica za korištenje besplatnog prijevoza, a korisnici ove potpore trebaju doći na željeznički kolodvor te ispuniti obrazac ili pametnu karticu ishoditi slijedeći upute s internetskih stranica HŽ-ovog Putničkog prijevoza. Pročelnica Sonja Tošić Grlač napominje da su i županijske službe na raspolaganju korisnicima ove mjere kako bi što prije i što jednostavnije došli do svoje kartice za besplatan prijevoz vlakom.

Na iznimnom daru, kako su ga nazvali, županu Matiji Posavcu i Hrvatskim željeznicama zahvalili su predstavnici umirovljeničkih asocijacija i županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika naglasivši da najveći dio troškova aktivnosti umirovljenika nosi upravo prijevoz, te da su ponosni što je upravo naš župan prvi u Hrvatskoj potpisao ovaj sporazum te ponovo pokazao koliko misli na najranjivije skupine ljudi.

Galerija slika