Međimurska županija osigurava novce za asistente 

| 3.10.2020. u 13:33h | Objavljeno u Našim krajem
Dobru praksu osiguravanja osobnih asistenata za djecu s teškoćama u razvoju vrtićke dobi Međimurska županija nastavlja i u školskoj godini 2020./2021. U županijskom Proračunu predviđeno je 460.000,00 kn za financiranje 50% iznosa plaće 35 asistenata koji pružaju pomoć i podršku 42 djece s teškoćama u predškolskim ustanovama, dok ostatak sufinanciraju jedinice lokalne samouprave.
Kako zakonski okviri Republike Hrvatske ne pretpostavljaju model integracije djece predškolskog uzrasta, Međimurska županija i Savez udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovni sustav Međimurske županije „Prvi korak“, uz podršku općina i gradova, prvi su implementirali ovakav oblik podrške. Međimurska županija još uvijek je jedina županija u Republici Hrvatskoj koja, osim za učenike osnovnih i srednjih škola, pomagače osigurava i djeci vrtićkog uzrasta. Savez udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovni sustav Međimurske županije ''Prvi korak'' okuplja četiri udruge - Međimursku udrugu za ranu intervenciju „MURID“, Udrugu slijepih Međimurske županije, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije te Udrugu za autizam „Pogled“.
Međimurska županija i u ovom je području poslužila kao primjer dobre prakse, a provoditelji jedinstvenog programa u RH nadaju se da će se potreba za uslugom osobne asistencije u vrtićima prepoznati na nacionalnoj razini te regulirati zakonom, čime bi se stvorila mogućnost sustavnog financiranja, stvaranje boljih uvjeta rada i pružanje kvalitetnije usluge najranjivijoj skupini društva.