MARUŠEVEC U znak poštovanja i zahvalnosti prema "Pumama" oslikali mural u naselju Kapelec Foto: Općina Maruševec

MARUŠEVEC U znak poštovanja i zahvalnosti prema "Pumama" oslikali mural u naselju Kapelec

VV | 23.12.2023. u 17:30h | Objavljeno u Našim krajem

Na današnji dan, 23. prosinca 1992. godine u Varaždinu je osnovana 7. gardijska brigada Hrvatske vojske "Puma“. Ustrojena je od pripadnika 5. bojne 1. gardijske brigade "Tigrovi“, a za prvog zapovjednika brigade bio je postavljen upravo njihov dotadašnji zapovjednik Ivan Korade. Iako su pripadnici 7. gardijske brigade bili iz svih dijelova Hrvatske, većina postrojbe bila je sastavljena od stanovnika sjeverno-zapadne Hrvatske.

Kroz postrojbu je tijekom Domovinskog rata prošlo 4.500 Varaždinaca, Zagoraca, Podravaca, Međimuraca i branitelja iz drugih krajeva Hrvatske. Tijekom ratnih djelovanja poginulo je 90 pripadnika postrojbe, a Miroslav Harča se još uvijek vodi kao nestali.

- Hvala braniteljima što su omogućili razvoj Općine Maruševec i Varaždinske županije te obranili Hrvatsku u krvavim bitkama i oružanim sukobima.

U čast najuspješnijoj postrojbi i svim njezinim pripadnicima, ove smo godine u suradnji sa Udrugom veterana 7. gardijske brigade "Puma" oslikali mural u naselju Kapelec - izvijestili su iz Općine Maruševec.

231223-puma-kapelec.jpg