"Maruše" iz Maruševca svjetskim će kuharima predstaviti zaštićene hajdine sirne štrukle Foto: Udruga žena Maruša iz Maruševca

"Maruše" iz Maruševca svjetskim će kuharima predstaviti zaštićene hajdine sirne štrukle

vv | 18.9.2023. u 08:30h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga žena "Maruša" iz Maruševca jedna je od četiri udruge koje će predstavljati Varaždinsku županiju na dva internacionalna kongresa gastronomije, slastičarstva i tjestenine - Interslast i Compasta.

- U moru izvrsnih, poznatih, priznatih i cijenjenih kuhara i njihovih specijaliteta, izuzetno smo ponosne što je udruga žena Maruša izabrana između mnogo udruga sa svih područja Hrvatske te pozvana na dva internacionalna kongresa gastronomije, slastičarstva i tjestenine - istaknula je predsjednica Udruge Mirjana Podbojec.

udruga_zena_marusa.jpg

Interslast se održava 17. listopada u Tuheljskim toplicama, a zemlja partner je Slovenija. Prilika je to da Udruga prezentira i tradicijske slastice Maruševca.

- Predstavit ćemo svjetskim kuharima zaštićen proizvod žigom izvornosti kod zavoda za intelektualno vlasništvo ”Hajdine sirne štrukle”, ali i ostale naše kolače, zlevke i salanjake – rekla je predsjednica Udruge žena"Maruša".

udruga_zena_marusevec.jpg

Drugi internacionalni kongres je Compasta bit će se 7. studenoga u hotelu Turist u Varaždinu, a zemlja partner je Italija iz koje dolaze vrsni majstori u pripremi jela od tjestenine. Maruše će predstaviti Maruševec i tradicionalno jelo “Hajdine makarune s začijalom”.

- Vrijedne članice marljivo rade na očuvanju tradicije svojeg Maruševca. Iako vrlo mlada udruga, u vrlo kratkom vremenu pokazale su svojim radom te predstavljanjem rukotvorina i bogate maruševečke nošnje, važnost očuvanja kulturne baštine u što spadaju i naša tradicijska jela, naši Hajdini sirni štrukli i makaruni. Čuvajući i njegujući nasljeđa djedova i baka, nastoje od zaborava sačuvati običaje koje rado prenose na mlađe generacije – opisuju Maruše djelovanje Udruge žena koja čuva i njeguje tradiciju maruševečkog područja.