Martinjska veselica nije zaobišla ni Martijanec: bilo je smijeha, nogometa i gusaka s ražnja Foto: Općina Martijanec

Martinjska veselica nije zaobišla ni Martijanec: bilo je smijeha, nogometa i gusaka s ražnja

VV | 10.11.2019. u 18:33h | Objavljeno u Našim krajem

Tradicionalnim druženjem udruga uz pripreme kotlovine i pečenja gusaka u petak, 8. studenog, započela je četverodnevna proslava Dana Općine Martijanec i blagdana svetog Martina, zaštitnika općine.
Program prvoga dana proslave nastavljen je u školskoj sportskoj dvorani malonogometnom utakmicom ekipe domaćina i susjedne Općine Sveti Đurđ.
Uslijedila je predstava Glumačke družine KUD „Gruntovec“. Za publiku u Martijancu izveli su predstavu „Otpiranje ambulante u Gruntovcu“, a s dolaskom novih doktora simptome i bolesti gledatelji su otkrili sami. Milica Lukačinec, predsjednica Udruge „Sigečko srce“ i KUD-a „Gruntovec“ kazala je da su uvijek dobro prihvaćeni u Martijancu.
– Gdje god smo dosad nastupili s predstavom, a nastupili smo puno puta, uvijek smo sve nasmijali. To nam je cilj. Udruga „Sigečko srce“ ima 80 članova, a u sklopu udruge djeluje KUD „Gruntovec“ s 15-ak članova. KUD djeluje 11 godina, prikazujemo skečeve na temu likova iz „Gruntovčana“, ali neke nove priče pričamo. U ovih 11 godina nastupili smo u 9 županija, a osam nastupa smo imali u Sloveniji. Godišnje nastupamo i do 20 puta – ispričala je Lukačinec.
Večer prvog dana proslave bila je rezervirana za zabavu i druženje uz grupu Rubikon. Udruge su goste počastile kotlovinom, a općina na ražnju pečenim guskama.
– Ovo je najopušteniji dan i najbolji pokazatelj tradicije proslave Svetog Martina. U skladu s martinjskom tradicijom udruge su pripremile guske, kotlovinu i tradicionalna podravska jela. Nadam se da ćemo ovaj običaj prenijeti na mlade generacije, što je smisao čitave priče – naglasio je načelnik Općine Martijanec Dražen Levak i podsjetio da su ove godine od Ministarstva kulture uvršteni među 23 jedinice lokalne samouprave koje su baštinici običaja i štovanja svetog Martina.
Program je nastavljen u subotu, 9. studenog, javnom međunarodnom pokaznom vježbom Vatrogasne zajednice Općine Martijanec – „Vrbanovec 2019.” – koja je okupila 200 domaćih i gostujućih vatrogasaca.
– VZO Martijanec sudjelovala je s osam DVD-ova s područja općine i stožernom operativnom jedinicom DVD Martijanec. Prvi put smo se susreli s vježbom potresa, dosad smo imali vježbe požara i poplave. Od ove godine poslove civilne zaštite općina je povjerila vatrogascima. Test je bio dobar i namjera nam je poboljšati operativnu spremnost za takve nesreće – rekao je Saša Lenček, zapovjednik VZO Martijanec, koja broji više od 600 članova.
– Ove smo godine u vježbi odlučili spojiti rizik od nastanka potresa, koji je prisutan na području ove regije, zajedno s požarima koji se mogu dogoditi u takvim situacijama. U vježbi je također bilo potrebno i zbrinuti devetero ozlijeđenih osoba – dodao je direktor konzultantske tvrtke i-KSO Stjepan Kovaček.
Uz vatrogasce, sudjelovali su i hitna medicinska pomoć, HGSS te policija koja je regulirala promet za vrijeme vježbe.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci