Martinjska veselica nije zaobišla ni Martijanec: bilo je smijeha, nogometa i gusaka s ražnja Foto: Općina Martijanec

Martinjska veselica nije zaobišla ni Martijanec: bilo je smijeha, nogometa i gusaka s ražnja

VV | 10.11.2019. u 18:33h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Tradicionalnim druženjem udruga uz pripreme kotlovine i pečenja gusaka u petak, 8. studenog, započela je četverodnevna proslava Dana Općine Martijanec i blagdana svetog Martina, zaštitnika općine.
Program prvoga dana proslave nastavljen je u školskoj sportskoj dvorani malonogometnom utakmicom ekipe domaćina i susjedne Općine Sveti Đurđ.
Uslijedila je predstava Glumačke družine KUD „Gruntovec“. Za publiku u Martijancu izveli su predstavu „Otpiranje ambulante u Gruntovcu“, a s dolaskom novih doktora simptome i bolesti gledatelji su otkrili sami. Milica Lukačinec, predsjednica Udruge „Sigečko srce“ i KUD-a „Gruntovec“ kazala je da su uvijek dobro prihvaćeni u Martijancu.
– Gdje god smo dosad nastupili s predstavom, a nastupili smo puno puta, uvijek smo sve nasmijali. To nam je cilj. Udruga „Sigečko srce“ ima 80 članova, a u sklopu udruge djeluje KUD „Gruntovec“ s 15-ak članova. KUD djeluje 11 godina, prikazujemo skečeve na temu likova iz „Gruntovčana“, ali neke nove priče pričamo. U ovih 11 godina nastupili smo u 9 županija, a osam nastupa smo imali u Sloveniji. Godišnje nastupamo i do 20 puta – ispričala je Lukačinec.
Večer prvog dana proslave bila je rezervirana za zabavu i druženje uz grupu Rubikon. Udruge su goste počastile kotlovinom, a općina na ražnju pečenim guskama.
– Ovo je najopušteniji dan i najbolji pokazatelj tradicije proslave Svetog Martina. U skladu s martinjskom tradicijom udruge su pripremile guske, kotlovinu i tradicionalna podravska jela. Nadam se da ćemo ovaj običaj prenijeti na mlade generacije, što je smisao čitave priče – naglasio je načelnik Općine Martijanec Dražen Levak i podsjetio da su ove godine od Ministarstva kulture uvršteni među 23 jedinice lokalne samouprave koje su baštinici običaja i štovanja svetog Martina.
Program je nastavljen u subotu, 9. studenog, javnom međunarodnom pokaznom vježbom Vatrogasne zajednice Općine Martijanec – „Vrbanovec 2019.” – koja je okupila 200 domaćih i gostujućih vatrogasaca.
– VZO Martijanec sudjelovala je s osam DVD-ova s područja općine i stožernom operativnom jedinicom DVD Martijanec. Prvi put smo se susreli s vježbom potresa, dosad smo imali vježbe požara i poplave. Od ove godine poslove civilne zaštite općina je povjerila vatrogascima. Test je bio dobar i namjera nam je poboljšati operativnu spremnost za takve nesreće – rekao je Saša Lenček, zapovjednik VZO Martijanec, koja broji više od 600 članova.
– Ove smo godine u vježbi odlučili spojiti rizik od nastanka potresa, koji je prisutan na području ove regije, zajedno s požarima koji se mogu dogoditi u takvim situacijama. U vježbi je također bilo potrebno i zbrinuti devetero ozlijeđenih osoba – dodao je direktor konzultantske tvrtke i-KSO Stjepan Kovaček.
Uz vatrogasce, sudjelovali su i hitna medicinska pomoć, HGSS te policija koja je regulirala promet za vrijeme vježbe.