Manifestacija „Vilinsko igrišče" u Kamenoj Gorici

J.Š./Varaždinske vijesti | 20.6.2016. u 17:13h | Objavljeno u Našim krajem

Zbog brojnih kulturnih posebnosti Kamene Gorice, Gradska knjižnica i čitaonica iz Novog Marofa pod vodstvom ravnateljice Lidije Zečević i etnologa Tibora Martana organizira manifestaciju pod nazivom "Vilinsko igrišče" kod zvonika-kapele sv. Ivana Krstitelja, koja će se održati 23. lipnja s početkom u 18 sati.

Na trećem "Igrišču" po redu posjetitelje očekuje mnoštvo zanimljivih radionica vezanih uz povijest te narodna vjerovanja i običaje novomarofskog kraja te bogat kulturno-umjetnički program.

Zvonarica Slava Pupek upoznat će posjetitelje s poviješću zvonika i tehnikama zvonjenja, etnolog Tibor Martan održat će zanimljivu likovno-dramsku radionicu pod nazivom „Tragovima vila“, dok će izradu vilinskih vjenčića i cvijeća od krep papira prezentirati će Štefanija Vuk i Ana Martan.

U kulturno-umjetničkom dijelu manifestacije nastupit će Dramska družina „Kolo vilinsko“ koja djeluje pri Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof predstavom „Kraljica Katarina i anđeli“, narodne pjesme kajkavskog izričaja izvesti će pomladak KUD-a „Braća Radić“ iz Visokog pod vodstvom voditeljice folklorne sekcije KUD-a Jasne Jež dok će o povijesti Grada Novog Marofa kroz monolog „Automobil grofa Rudolfa“ progovoriti dvojnica grofice Lujze Erdődy, Dubravka Baneković.

Igrišće će posjetiti i vile koje će okupljenu djecu i odrasle posjetitelje igrišća darivati medenjacima od koštunjavog voća. Med i koštunjavo voće su prema narodnoj predaji bili najdraže vilinsko jelo. Uz medenjake posjetitelji će moći degustirati i starinske krafline koje će prema svom tajnom receptu na vreloj svinjskoj masti ispeći zvonarica Slava Pupek.

Po svršetku službenog dijela manifestacije očekuje se druženje posjetitelja uz nastup domaćih tamburaša i pjevača.

Galerija slika