Ludbreg preko ITU mehanizma planira izgradnju Muzeja tri rijeke na Otoku mladosti

vv | 30.1.2024. u 19:48h | Objavljeno u Našim krajem

Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) predstavljaju mehanizam koji se po prvi puta koristio u Europskoj uniji u razdoblju 2014. – 2020. godine, a koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) namijenjen je financiranju aktivnosti održivog urbanog razvoja iz europskih fondova.

ITU mehanizam se do 2021. godine provodio u osam urbanih središta – Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru, Slavonskom Brodu, Puli i Karlovcu uključujući i njihove susjedne jedinice lokalne samouprave (JLS), koji zajedno stvaraju prostorno – funkcionalnu cjelinu – urbanu aglomeraciju odnosno urbano područje. Uz postojećih osam gradova priliku za korištenje EU sredstava u okviru ITU mehanizma u novom financijskom razdoblju 2021. – 2027. dobilo je još 14 gradova s okolnim područjem, između kojih je i Grad Varaždin.

- U ovom prvom razdoblju napravljene su uistinu velike stvari, ali nažalost bili su uključeni samo veći hrvatski gradovi. Proširenjem područja i uključivanjem Varaždina i Ludbreg je dobio svoju priliku. Varaždin na raspolaganju ima 22 milijuna eura za organizaciju ITU područja. Zahvaljujem gradonačelniku Bosilju što je priču shvatio poprilično široko pa je uključeno područje od četiri grada i nekoliko općina čime je stvoren prsten koji gravitira Varaždinu - objašnjava gradonačelnik Dubravko Bilić.

Dugoročni cilj projekata financiranih kroz ITU mehanizam je doprinijeti gospodarskom i ekonomskom razvoju Republike Hrvatske i unaprjeđenju kvalitete života hrvatskih građana, posebice razvoju urbanih područja u kojima se provode integrirana teritorijalna ulaganja. I u novoj financijskoj perspektivi, velika važnost bit će dana razvoju regija i gradova koji izravno i snažno doprinose pametnom, održivom i uključivom rastu Europske unije.

- Dugo smo razgovarali i pregovarali o cijeloj priči i odredili u konačnici područja koja će se financirati iz ITU mehanizama i mi smo zastupljeni u tri vrlo velika područja. Za nas je najvažnije područje zelene rekreacije, odnosno održivog turizma i u tome ima zapravo najviše uključenih partnera. Projektni je prijedlog t koji se proteže od Petrijanca pa do Ludbrega. Obuhvaća skoro pa sve ITU članice i nastoji kroz priču o održivom, zelenom i aktivnom turizmu integrirati taj cijeli prostor. Ideja je bila da povežemo Dravu, Bednju i Plitvicu kao tri rijeke koje prolaze kroz ITU područje i Grad Ludbreg nositelj je cijele te priče jer moram priznati uložili smo u nju i najviše truda. Uz tu priču vežemo gradnju Muzeja tri rijeke na Otoku mladosti u kojem bi se prikaza život ovoga područja uz rijeku, njegov biljni i životinjski svijet. Također u cijelu priču uključena je i izgradnja bike parka - pojašnjava gradonačelnik Bilić.

Grad Ludbreg zastupljen je u još dva projekta. U prvo je u suradnji s Pučkim učilištem Varaždin koji radi na razvoju kulturnog kreativnog inkubatora i jedan dio cijele te priče trebao bi biti smješten u Ludbregu, točnije oko mlina, odnosno prostora nekadanje mjenjačnice. Treći projekt je u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike u kojem se radi na predinkubacijskoj obrazovnoj priči. Jedna od interaktivnih učionica izvođenja pojedinih programa FOI-a trebala bi biti smještena u Ludbregu.

- Krajem prošle godine potpisan je sporazum i Ministarstvo regionalnog razvoja će pripremiti natječaje i ono što je važno je da su određeni iznosi za provođenje tih programa rezervirani. Nema konkurencije iz drugih gradova, županija nego su točno definirani za svako područje - pojašnjava gradonačelnik Bilić.