Ludbreg partner na dva projekta u sklopu ITU mehanizma Foto: Martin Novosel

Ludbreg partner na dva projekta u sklopu ITU mehanizma

vv | 19.9.2024. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu pred ostvarenjem je novog značajnog projekta. Putem Integriranih Teritorijalnih Ulaganja, tzv. ITU mehanizma programirano je šest milijuna eura za projekt izgradnja Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji, a dobivena je i građevinska dozvola tako da se očekuje da će gradnja Centra započeti početkom iduće godine.

Pred izgradnjom Regionalni centar za predinkubaciju u pametnoj industriji, projekt od 6 milijuna eura

Naglasak ovog projekta je na predinkubaciji, na ranom prepoznavanju i razvoju tehnološki inovativne i komercijalno isplative poduzetničke ideje. U fazi predinkubacije je potrebna edukacija i mentorstvo kako bi se poduzetnička ideja razvila, procijenila njena održivost i komercijalna isplativost. U Centru će biti osigurani preduvjeti za pokretanje poduzetničkih inicijativa uz podizanje razine tehnoloških i poduzetničkih znanja polaznika te primjene pametnih tehnologija u Smart Living Labovima Centra. Jedan od partnera na projektu je i Grad Ludbreg.

- Zadnjih desetak godina okrenuli smo se obrazovanju kao važnoj razlici između Ludbrega i ostalih gradova. Među prvima u Hrvatskoj pokrenuli smo produženi boravak u osnovnoj školi koji se pokazao kao iznimno potreban. Zajedno sa Županijom zapošljavamo 9 učiteljica za potrebe izvođenje programa produženog boravka, otvorili smo Regionalni znanstveni centar Lori, naš dječji vrtić je centar za obrazovanja odgajatelja u prepoznavanju talentiranosti djece za cijeli sjever Hrvatske. Uspjeli smo dobiti srednju školu koja stalno raste i nedostaje nam visoko obrazovanje. Ovaj projekt daje nam priliku da kroz predinkubacijski akcelerator pokušamo studente potaknuti da razvijaju vlastite poslove za vrijeme školovanja ili poslije. Od ukupnog iznosa projekta za razvoj lokalne točke razvoja u Ludbregu izdvojilo bi se oko 200 tisuća eura za opremanje jedne suvremene učionice u kojoj bi FOI mogao izvoditi obrazovne programe, ali isto tako koji bi mogli koristiti i drugi, primjerice polaznici srednje škole ili oni koji imaju poduzetničke ideje - rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić te dodao kako Grad Ludbreg participira i u još jednom projektu u kojem se radi o kreativnoj industriji, a čiji je nositelj Pučko otvoreno učilište Varaždin.

- Kreativnost i kreativno mišljenje zastupljeno je u svim područjima ljudskih djelatnosti, osobito u području ekonomije, tehnologije, umjetnosti, znanosti i obrazovanja te je postalo neizostavni dio svih poduzeća koja teže razvitku i rastu. Kreativne industrije rastuće su u svijetu, ali i u Hrvatskoj, kako po broju zaposlenih, tako i po prihodima. Podružnica Centra kreativnih industrija u Ludbregu naglasak će staviti upravo na razvoj IT sektora i industrije u funkciji kreativnih industrija. Cilj projekta je opremiti suvremene prostore koji će potaknuti građane na stvaranje poduzetničke klime i proširivanje kreativnog potencijala koji će se implementirati u postojeći posao ili motivirati sudionike da otvore vlastito poduzeće. Osim za potencijalno nove poduzetnike, podružnica će svoje usluge nuditi i već postojećim gospodarskim subjektima sa ciljem razvoja novih ideja i proizvoda, testiranja onih postojećih i smanjenja troškova poslovanja - rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.