Pred izgradnjom Regionalni centar za predinkubaciju u pametnoj industriji, projekt od 6 milijuna eura Foto: Ilustracija FOI

Pred izgradnjom Regionalni centar za predinkubaciju u pametnoj industriji, projekt od 6 milijuna eura

IHR/Varaždinske vijesti | 16.9.2024. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Izgradnja Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji FOI-ja, jedinstvenog projekta u Hrvatskoj, je pred vratima.

Putem Integriranih Teritorijalnih Ulaganja, tzv. ITU mehanizma programirano je šest milijuna eura za navedeni projekt, a dobivena je i građevinska dozvola tako da očekujemo da će gradnja Centra započeti početkom iduće godine.

Naglasak ovog projekta je na predinkubaciji, na ranom prepoznavanju i razvoju tehnološki inovativne i komercijalno isplative poduzetničke ideje. U fazi predinkubacije je potrebna edukacija i mentorstvo kako bi se poduzetnička ideja razvila, procijenila njena održivost i komercijalna isplativost. U Centru će biti osigurani preduvjeti za pokretanje poduzetničkih inicijativa uz podizanje razine tehnoloških i poduzetničkih znanja polaznika te primjene pametnih tehnologija u Smart Living Labovima Centra.

Do pokretanja ovog projekta došlo je jer je FOI želio s IT partnerima te Gradom Varaždinom stvoriti platformu za poticanje i potporu poduzetničkim inicijativama. Unutar Centra za podršku studentima i razvoj karijera na FOI-ju postoji program akademskog poduzetništva Startup@FOI i danas se može izdvojiti više uspješnih start-up-ova kao što su Tourgent, MyBeeLine, Looma, Do More, Choncha.

Također, gotova sva provedena istraživanja na globalnoj razini pokazuju da je predinkubacija ključna za uspješnu inkubaciju kao i veći broj uspješnih poduzetničkih priča.

- Centar je namijenjen studentima i svim zainteresiranim građanima, a s ciljem podizanja poduzetničkih i tehnoloških znanja i vještina, ali i samopouzdanja da pokrenu svoju poduzetničku priču. S njima će u Centru na razvoju ideje raditi odabrani stručnjaci koji čine naš Think Tank. Ciljana skupina bit će i MSP-ovi koji će moći koristiti istraživačke usluge centra, specifične edukacije, ali i Croatian Smart Factory koja će biti uspostavljena u okviru Centra, a u suradnji sa strateškim partnerom FOI-ja Switzerland Innovation Park Biel - Swiss Smart Factory - istaknula je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, voditeljica projekta s Fakulteta organizacije i informatike (FOI) koji je nositelj projekta s partnerom Gradom Varaždinom te lokalnim točkama razvoja (LTR) gradovima Novi Marof i Ludbreg te općinama Gornji Kneginec, Vidovec i Sv. Ilija...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...