Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad i Izvor potpisali ugovor o izradi studije o utjecaju klimatskih promjena

VV | 24.7.2024. u 17:43h | Objavljeno u Našim krajem

Mjere za ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad i Lokalna akcijska grupa Izvor potpisali su u utorak, 23. srpnja, sa zagrebačkom tvrtkom BorEco Consulting ugovor za izradu studije - Utjecaj klimatskih promjena na ratarstvo i povrćarstvo sjeverne Hrvatske. U sklopu projekta suradnje „Utjecaj klimatskih promjena na ratarstvo i povrćarstvo sjeverne Hrvatske, koji je financiran iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. - Podmjera 19. 3 - Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a (Tip operacije 19. 3. 2. -Provedbe aktivnosti projekta suradnje) bit će izrađena studija o utjecaju klimatskih promjena na ratarstvo i povrćarstvo na području Varaždinske, Koprivničko - križevačke, Krapinsko - zagorske i Zagrebačke županije.

- Studija će obuhvatiti analizu poljoprivrednih kultura i agrotehničkih mjera kojima bi se ublažio utjecaj klime u ovom dijelu Hrvatske te povećala poljoprivredna proizvodnja, čime bi se osigurala održivost poljoprivredne proizvodnje i poljoprivrednih proizvođača na sjeveru Hrvatske. Studija će pokazati i utjecaj klime na ratarski i povrćarski sektor te predložiti rješenja za prilagodbu klimatskim promjenama, od novih tehnologija proizvodnje u tim sektorima do novih kultura i sorti koje bi bile pogodnije za ovo podneblje - istaknuo je meteorolog mr. sc. Emil Tkalec, tajnik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad.

Ispred vodećeg partnera u projektu - Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, daljnje korake u ostvarenju projekta predstavio je Marijan Škvarić, predsjednik ove lokalne akcijske grupe.

- Potpis ugovora je prvi, važan korak u ostvarenju ovoga projekta. Svakodnevno svjedočimo o promjeni klime i njenom utjecaju na sve segmente, a posebno na poljoprivredu. Klima se je promijenila i moramo se prilagoditi novim uvjetima. Kada studija bude završena lokalne akcijske grupe koje sudjeluju u projektu - LAG Sjeverozapad, LAG Izvor i LAG Prizag, organizirat će i radionice za poljoprivredne proizvođače na kojima će im biti predstavljeni rezultati ove studije te nove agrotehničke mjere kojima bi se ublažio negativni utjecaj klime na ratarsku i povrćarsku proizvodnju u ovom dijelu Hrvatske - rekao je Marijan Škvarić, predsjednik LAG-a Sjeverozapad. Vrijednost ugovora je 14 tisuća eura, a studija će biti završena početkom sljedeće godine.