Lepoglavskim poljoprivrednicima Turska donirala liniju za preradu voća i povrća Foto: Grad Lepoglava

Lepoglavskim poljoprivrednicima Turska donirala liniju za preradu voća i povrća

Varaždinske vijesti | 29.7.2023. u 13:24h | Objavljeno u Našim krajem

Odlična suradnja poljoprivrednih proizvođača okupljenih u Agro-turistički klaster Lepoglava i lepoglavsku zadrugu Terra Fructus s Turskom agencijom za suradnju i koordinaciju - TIKA rezultirala je još jednom vrijednom donacijom opreme za preradu voća i povrća u sokove, džemove i marmelade.

Naime, nakon prošlogodišnje donacije linije za preradu voća i povrća u sokove, vrijedne oko 40.000 eura, turski je narod putem TIKA-e donirao još jednu liniju za preradu kojom će članovi Klastera i Zadruge od sada u Lepoglavi moći proizvoditi džemove i marmelade te pakirati sokove u posebnu ambalažu.

tika_donacija_lepoglava_prerada_voca_29072023_2.jpg

Primopredaja ove donacije vrijedne 63.000 eura održana je tijekom svečanosti kojoj je u Lepoglavi nazočio veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj, Nj. E. g. Yavuz Selim Kiran.

tika_donacija_lepoglava_prerada_voca_29072023_8.jpg

- Ponosni smo što smo ovaj projekt, koji služi građanima Grada Lepoglave i regije, podigli na višu razinu. Riječ je o projektu koji je rezultat uspješne suradnje dvaju naroda - istaknuo je turski veleposlanik.

Pritom je izrazio zadovoljstvo što su projektom velikim dijelom obuhvaćene žene koje imaju važnu ulogu u razvoj zajednice na lokalnoj i regionalnoj razini.

- Ovaj bi projekt trebao biti temelj razvoja Lepoglave kao centra za preradu voća i povrća - istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Lepoglave, ujedno i izaslanik župana Varaždinske županije, Marijan Škvarić.

tika_donacija_lepoglava_prerada_voca_29072023_7.jpg

- Za realizaciju svakog projekta potrebno je imati resurse koji na području Grada Lepoglave i Varaždinske županije postoje. Zatim, potrebni su ljudi koji će te resurse iskoristiti, a to su u ovom slučaju članovi Agro-turističkog klastera Lepoglava i zadruge Terra Fructus. Na kraju, potrebno je imati partnera koji će vam, kao u ovom slučaju TIKA i Republika Turska, pomoći u realizaciji projekta - istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

tika_donacija_lepoglava_prerada_voca_29072023_3.jpg

Koordinatorica Turske agencije za suradnju i koordinaciju Sedef Bulut istaknula je ovom prigodom da je s primopredajom nove linije za preradu voća i povrća uspješno realizirana ideja koja će donijeti promjenu na bolje za sve one koji žele raditi i proizvoditi.

tika_donacija_lepoglava_prerada_voca_29072023_10.jpg

- Budućnost pripada onima koji rade za ono u što vjeruju - zaključila je Bulut koja je s predsjednicom Agro-turističkog klastera Lepoglava i upraviteljicom lepoglavske zadruge Terra Fructus, Natašom Veić, otkrila prigodnu ploču podignutu u spomen na primopredaju ove vrijedne proizvodne linije za preradu voća i povrća.

tika_donacija_lepoglava_prerada_voca_29072023_1.jpg

Samo u protekloj godini na postojećoj je liniji u sokove prerađeno 30.000 kilograma voća i povrća koje su na preradu dopremili proizvođači s područja Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije.

- Ova je donacija rezultat povjerenja i međusobnog poštivanja dvaju naroda. Zahvaljujući njoj, od danas će poljoprivredni proizvođači, ne samo s lepoglavskog područja već Varaždinske i susjednih županija, imati prigodu za proširenje svoje proizvodnje i ponude - istaknula je Nataša Veić koja je turskom narodu izrazila zahvalnost na donaciji.

tika_donacija_lepoglava_prerada_voca_29072023_6.jpg

Turski je veleposlanik pak ovom prigodom zahvalio hrvatskom narodu, kao i Lepoglavi, na pomoći koju je pružio turskom narodu tijekom i poslije strahovitog potresa koji je ove godine pogodio Tursku.

tika_donacija_lepoglava_prerada_voca_29072023_4.jpg

tika_donacija_lepoglava_prerada_voca_29072023_5.jpg

tika_donacija_lepoglava_prerada_voca_29072023_9.jpg