Lepoglavska čipka oduševila na festivalima u Slovačkoj i u Primoštenu

Grad Lepoglava/vv | 18.5.2023. u 08:24h | Objavljeno u Našim krajem
SLOVAČKA - Međunarodni festival čipke

Uz sudjelovanje izlagača iz 12 europskih zemalja te slovačkih čipkarski centara, početkom svibnja u slovačkom Krakovanyu održan je međunarodni festival čipke.

Među brojnim čipkama koje su krasile izložbene prostore, posebnu pažnju je privukla lepoglavska čipka.

large_lepoglavska_cipka_u_slovackoj_01.jpg

Svojom ljepotom i profinjenošću oduševila je sve prisutne što su potvrdile voditeljica Zadruge lepoglavske čipke Karmen Šoštarić i direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak.

Lepoglavsko izaslanstvo je festival u Slovačkoj iskoristilo i za uspostavljanje kontakata s drugim sudionicima festivala i dogovore o njihovom sudjelovanje na 27. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi.

large_lepoglavska_cipka_u_slovackoj_02.jpg

I Primošten dobio festival čipke

U Primoštenu je početkom svibnja održan prvi tamošnji festival čipke u okviru kojeg je upriličena izložba čipki iz Hrvatske. Uz čipke iz Primoštena, Krašića, Križevaca, Paga, Sikirevaca, Splita i Trga kod Ozlja, posjetiteljima festivala predstavljena je i lepoglavska čipka.

large_primosten_lepoglavska_cipka_02.jpg

- I ovom smo prigodom sa zadovoljstvom predstavili našu lepoglavsku čipku, dio naše bogate baštine na koji smo izuzetno ponosni. I ovdje u Primoštenu naša lepoglavska čipka plijenila je pažnju posjetitelja festivala očaranih njenom ljepotom kao i umijećem naših čipkarica čije spretne ruke pletu niti koje nas povezuju s brojnim prijateljima među kojima su i čipkarice iz Primoštena - istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić za boravka u Primoštenu.

large_primosten_lepoglavska_cipka_03.jpg

 Uz predstavljanje lepoglavske čipke, sudjelovanje na festivalu u Primoštenu iskorišteno za jačanje suradnje s organizatorom festivala i izložbe - Udrugom primoštenskih čipkarica "Pekljica", dugogodišnjim sudionikom Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi.