Lepoglava: Za programe i projekte udrugama dodijeljeno 290.000 kuna Foto: Grad Lepoglava

Lepoglava: Za programe i projekte udrugama dodijeljeno 290.000 kuna

I.D./Varaždinske vijesti | 18.5.2016. u 08:08h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon provedenog postupka po obavljenom javnom pozivu za financiranje programa i projekata udruga od interesa za opće dobro, predstavnici lepoglavskih udruga potpisali su ugovore o dodjeli financijskih sredstava.

Potpisana su ukupno 24 ugovora temeljem kojih je, odlukom lepoglavskog gradonačelnika, za programe i projekte dodijeljeno ukupno 290.000 kuna.

Temeljem objavljenog javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje u biljnoj i stočarskoj proizvodnji u 2016. godini, udruzi Agro-turistički klaster Lepoglava za investicijski projekt uzgoja buča dodijeljeno je 30.000 kuna te je ovom prilikom potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava za razvoj poljoprivrede u 2016. godini.

Potpisivanje ugovora upriličeno je u lepoglavskoj Gradskoj vijećnici, a nazočili su mu čelni ljudi Grada Lepoglave – gradonačelnik Marijan Škvarić, njegov zamjenik Hrvoje Kovač i predsjednik Gradskog vijeća Robert Maček.

- Udruge doprinose stvaranju novih vrijednosti u gradu Lepoglavi. Programi i projekti koje su udruge prijavile na natječaj obuhvatili su potrebe u kulturi, turizmu, zaštiti okoliša, zdravlju i svim ostalim segmentima važnim za razvoj društva općenito. Iako je u ovoj godini gradski proračun zbog zakonskih propisa smanjen za 47 posto, nismo u proračunu smanjivali iznos namijenjen civilnom društvu znajući koliko je nemjerljiv njihov doprinos razvoju grada  – istaknuo je Škvarić pozvavši udruge na daljnju suradnju i sudjelovanje u gradskim manifestacijama.

Kako je istaknuto, suradnja Grada Lepoglave i organizacija civilnog društva ove je godine podignuta na još jedan viši nivo. Naime, nedavno je s radom počeo Savjet za razvoj civilnog društva kao stručno, savjetodavno i koordinacijsko radno tijelo Gradskog vijeća koje će pomoći aktivnom uključivanju organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka u Gradu Lepoglavi. Na to je ovom prigodom podsjetio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač najavivši i skoro potpisivanje povelje kojom će se definirati odnosi i suradnja organizacija civilnog društva i Grada Lepoglave.

- Vidi se ozbiljnost u radu udruga i to da je njihov rad prepoznat i od strane drugih budući da su ove godine, više nego ikad prije, udruge ostvarile i potpore iz drugih izvora – rekao je Kovač dodavši da će svoj rad udruge s područja grada Lepoglave javnosti predstaviti i tijekom Dana otvorenih vrata udruga koji će biti organiziran i ove godine. Čestitke na uspješno pripremljenim projektima udrugama je uputio predsjednik Gradskog vijeća Robert Maček uz želje za njihovom uspješnom provedbom.