Lepoglava uvela mjere zaštite od zaraze; privremeno se zatvara i Gradska knjižnica

MGA/VV | 14.3.2020. u 11:57h | Objavljeno u Našim krajem

U cilju prevencije širenja virusa COVID – 19 na području Grada Lepoglave, a prema preporukama iz Odluke Stožera civilne zaštite Varaždinske županije o provođenju mjera zaštite od korona virusa prilikom okupljanja građana na području Varaždinske županije, nalaže se i preporuča sljedeće za razdoblje do 30.03.2020. godine:

1.) Na području Grada Lepoglava odgađaju se sva okupljanja stanovništva na otvorenom i zatvorenom prostoru po bilo kojoj osnovi, na kojem se očekuje dolazak više od 100 osoba, a preporuča se otkazati sva ostala okupljanja, manifestacije, sportska natjecanja, treninzi, predstave, kulturne priredbe i ostali javne skupovi.
2.) Nalaže se privremeno zatvaranje Gradske knjižnice Ivana Belostenca Lepoglava.
3.) Nalaže se privremeno zatvaranje Dječjeg vrtića LEPOGLAVA, uz osiguravanje dežurstava u vrtiću i mogućnost smještaja korisnika Dječjeg vrtića za roditelje koji nemaju alternative za brigu od djeci.
4.) Nalaže se privremeno zatvaranje društvenih domova, prostora udruga civilnih društava, kao i prostora koje udruge koriste za redovne aktivnosti.
5.) Preventivno se zatvaraju svi sportski objekti, dvorane, sportski tereni i igrališta na području Grada Lepoglave.
6.) Preporuča se odvijanje sprovoda samo u krugu najuže obitelji.
7.) Preporuča se odvijanje vjenčanja samo u krugu najuže obitelji.
8.) Gradska uprava Grada Lepoglave ograničava rad sa strankama, a kontakt će biti moguć putem telefona, pošte ili e-maila. U iznimnim situacijama, kada je zbog zadanih rokova u određenom roku potrebno predati pismeno Gradu Lepoglavi, pisarnica Grada Lepoglave će isto zaprimiti.
9.) Dužnosnici i službenici gradske uprave Grada Lepoglave dužni su se pridržavati preporučenih higijenskih mjera i mjera opreza, izbjegavati bliske kontakte s osobama koje imaju respiratorne simptome, održavati higijenu okoline i radnog mjesta u smislu čišćenja i dezinfekcije radnih površina i predmeta, provjetravanja radnog prostora te isto preporučiti i građanima / strankama sa kojima su u komunikaciji.
10.) Preporučuje se svim građanima Grada Lepoglave da, što manje moguće, koriste usluge fizičkog dolaska u Dom zdravlja Lepoglava radi očuvanja integriteta medicinskog sustava i nepotrebnog izlaganja sebe i drugih opasnostima prenošenja zaraze.
11.) Mole se građani Grada Lepoglave koji su od 1. ožujka 2020. godine boravili u virusom zahvaćenim područjima, da postupe savjesno i odgovorno te da se, u skladu s preporukama struke, telefonskim putem jave dežurnom epidemiologu i postupaju po naputku.

U slučaju pojave zdravstvenih smetnji respiratornog sustava (kašalj, grlobolja i povišena temperatura) ne odlaziti u zdravstvene ustanove nenajavljeno, nego prethodno telefonski kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine, koji će se po potrebi konzultirati s epidemiologom. Potrebno je dati podatke o tijeku bolesti i navesti svoje kretanje unatrag 14 dana, ako se radi o boravku u nekoj od zemalja s pojavom epidemije.