LEPOGLAVA Pokrenut novi projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta Foto: Grad Lepoglava

LEPOGLAVA Pokrenut novi projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta

Varaždinske vijesti | 16.5.2022. u 09:33h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon što je Općina Donja Voća, kao vodeći partner, zbog prevelikog financijskog rizika, donijela odluku o izlasku iz projekta "Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća", u koju je kroz partnerski odnos bilo uključeno osam jedinica lokalnih samouprava, obustavljena je provedba projekta koji je, uz financijska ulaganja partnera na projektu i financijsku potporu Europske unije, trebao na području svih JLS-a uključenih u projekt osigurati infrastrukturu za širokopojasni internet.

- Ne želeći propustiti prigodu da uz financijsku potporu Europske unije razviju infrastrukturu širokopojasnog interneta na svom području, pokrenut je novi projekt u koji su kao partneri uključeni Grad Lepoglava, kao nositelj projekta, te Općine Bednja, Vinica, Cestica, Klenovnik i Donja Voća. Za razliku od prvog projekta u kojem je odgovornost za projektiranje te izgradnju i upravljanje mrežom bila na tijelima javne vlasti, a koji je tražio veća financijska ulaganja projektnih partnera, novi bi se projekt trebao realizirati po drugom investicijskom modelu u kojem se odgovornost za projektiranje, izgradnju i operativni rad mreže prepušta privatnom operatoru pri čemu izgrađena mreža ostaje u vlasništvu tog operatora - priopćili su iz Grada Lepoglave.

Kao potvrda zajedničkog ulaska u projekt, potpisan je sporazum kojim se utvrđuje zajednički interes i suradnja na projektu. Sporazum su uz Grad Lepoglavu, kao vodećeg partnera, potpisale i sve ostale jedinice lokalne samouprave uključene u projekt – Općine Bednja, Vinica, Cestica, Klenovnik i Donja Voća

- Složni smo da je potrebno razviti infrastrukturu širokopojasnog interneta što je neophodan preduvjet za razvoj našeg kraja. Bez takve infrastrukture naši krajevi imali bi manji potencijal za razvoj. Želimo kućanstvima i gospodarskim subjektima na našim područjima omogućiti dostupnost mreže vrlo velikog kapaciteta što će se povoljno odraziti na jednakost prilika i stvoriti bolje temelje za jači gospodarski rast i lakši pristup određenim javnim uslugama - istaknuo je, ispred vodećeg partnera, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Uz potpisivanje sporazuma održan je i radni sastanak s konzultantima na projektu na kojem su dogovorene daljnje aktivnosti koje će se s ciljem realizacije projekta provoditi u narednom razdoblju.

lepoglava_sporazum_sirokopojasni_internet_16052022_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci