LEPOGLAVA Pokrenut novi projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta Foto: Grad Lepoglava

LEPOGLAVA Pokrenut novi projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta

Varaždinske vijesti | 16.5.2022. u 09:33h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon što je Općina Donja Voća, kao vodeći partner, zbog prevelikog financijskog rizika, donijela odluku o izlasku iz projekta "Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća", u koju je kroz partnerski odnos bilo uključeno osam jedinica lokalnih samouprava, obustavljena je provedba projekta koji je, uz financijska ulaganja partnera na projektu i financijsku potporu Europske unije, trebao na području svih JLS-a uključenih u projekt osigurati infrastrukturu za širokopojasni internet.

- Ne želeći propustiti prigodu da uz financijsku potporu Europske unije razviju infrastrukturu širokopojasnog interneta na svom području, pokrenut je novi projekt u koji su kao partneri uključeni Grad Lepoglava, kao nositelj projekta, te Općine Bednja, Vinica, Cestica, Klenovnik i Donja Voća. Za razliku od prvog projekta u kojem je odgovornost za projektiranje te izgradnju i upravljanje mrežom bila na tijelima javne vlasti, a koji je tražio veća financijska ulaganja projektnih partnera, novi bi se projekt trebao realizirati po drugom investicijskom modelu u kojem se odgovornost za projektiranje, izgradnju i operativni rad mreže prepušta privatnom operatoru pri čemu izgrađena mreža ostaje u vlasništvu tog operatora - priopćili su iz Grada Lepoglave.

Kao potvrda zajedničkog ulaska u projekt, potpisan je sporazum kojim se utvrđuje zajednički interes i suradnja na projektu. Sporazum su uz Grad Lepoglavu, kao vodećeg partnera, potpisale i sve ostale jedinice lokalne samouprave uključene u projekt – Općine Bednja, Vinica, Cestica, Klenovnik i Donja Voća

- Složni smo da je potrebno razviti infrastrukturu širokopojasnog interneta što je neophodan preduvjet za razvoj našeg kraja. Bez takve infrastrukture naši krajevi imali bi manji potencijal za razvoj. Želimo kućanstvima i gospodarskim subjektima na našim područjima omogućiti dostupnost mreže vrlo velikog kapaciteta što će se povoljno odraziti na jednakost prilika i stvoriti bolje temelje za jači gospodarski rast i lakši pristup određenim javnim uslugama - istaknuo je, ispred vodećeg partnera, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Uz potpisivanje sporazuma održan je i radni sastanak s konzultantima na projektu na kojem su dogovorene daljnje aktivnosti koje će se s ciljem realizacije projekta provoditi u narednom razdoblju.

lepoglava_sporazum_sirokopojasni_internet_16052022_2.jpg