Lepoglava i Bednja uključene u projekt LiDAR, razvija se metoda za izradu karata klizišta Foto: Grad Lepoglava

Lepoglava i Bednja uključene u projekt LiDAR, razvija se metoda za izradu karata klizišta

Varaždinske vijesti | 30.1.2020. u 13:05h | Objavljeno u Našim krajem

Prigodnom svečanošću organiziranom na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu službeno je započela provedba znanstvenog projekta Hrvatske zaklade za znanost "Razvoj metodologije procjene podložnosti na klizanje za planiranje namjene zemljišta primjenom LiDAR tehnologije" (LandSlidePlan) u koji su uključeni Grad Lepoglava te Općina Bednja.

Riječ je o projektu kojim se planira razviti metoda za izradu karata klizišta korištenjem inovativne LiDAR tehnologije. Izrađene karte prikazivale bi područja na kojima mogu nastati klizišta (karte podložnosti na klizanje) te karte koje bi prikazivale gdje se klizišta nalaze (karte inventara klizišta). Svečanosti u Zagrebu kojom je označen početak navedenog projekta nazočili su načelnik Bednje Damir Poljak te gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić koji je izrazio zadovoljstvo što se problematici klizišta pristupa sa znanstvene strane.

- S obzirom na brojna klizišta na području Grada Lepoglave za čiju sanaciju izdvajamo velika sredstva, podržavamo i uključujemo se u aktivnosti koje mogu utjecati ne rješavanje ove problematike. Ovim se projektom povezuju znanost i društvena zajednica s naglaskom na prevenciju i stjecanje novih znanja nužnih za umanjenje šteta koje nastaju kod pojave klizišta – istaknuo je Škvarić.

Projekt će se provoditi u razdoblju od četiri godine i to na području Varaždinske i Istarske županije te Grada Zagreba, područja na kojima je već uočena pojava klizišta, a različitog su sastava tla. Na području Varaždinske županije odabrana su dva pilot područja, po jedno na području Grada Lepoglave i Općine Bednje na kojima će se obaviti lasersko snimanje iz zraka i terenska istraživanja. Snimke i podatke analizirat će znanstvenici s Rudarsko-geološko-naftnog Sveučilišta u Zagrebu i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te znanstvenici iz Italije i Slovenije.