LEPOGLAVA 150.000 kuna bespovratnih potpora poljoprivrednicima s gradskog područja Foto: Grad Lepoglava

LEPOGLAVA 150.000 kuna bespovratnih potpora poljoprivrednicima s gradskog područja

Varaždinske vijesti | 27.5.2021. u 21:12h | Objavljeno u Našim krajem

Nastavljajući ulagati u razvoj poljoprivredne proizvodnje, Grad Lepoglava je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s gradskog područja podijelio ukupno 150.000 kuna bespovratnih novčanih potpora.

Pravo na potporu ostvarilo je 18 poljoprivrednih gospodarstava s kojima su 26. svibnja potpisani ugovori o korištenju potpora zahvaljujući kojima su ostvarili povrat 50% sredstava uloženih u razvoj svojih poljoprivrednih gospodarstava, a najviše do iznosa od 15.000 kuna.

- Grad Lepoglava pretežito je ruralno područje. Od 16 naselja čak njih 14 nalazi se na ruralnom području pogodnom za poljoprivrednu proizvodnju. Svjesni te činjenice kontinuirano ulažemo u razvoj poljoprivredne proizvodnje. Činimo to u dogovoru s poljoprivrednicima koji su ovakav oblik pružanja potpore, a riječ je o bespovratnim novčanim potporama, označili kao najbolji način da im se pomogne. Tako smo i ove godine raspisali natječaj na koji se javilo 18 OPG-ova koji su svi ostvarili pravo na potporu koju su najvećoj mjeri koristili za kupnju mehanizacije, ali i izgradnju objekata potrebnih za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom – istaknuo je prigodom potpisivanja ugovora gradonačelnik Marijan Škvarić.

Da im bespovratne gradske potpore itekako pomažu i ovom su prigodom, uz zahvalu Gradu Lepoglavi, potvrdili vlasnici OPG-a.

- Ova sredstva znače nam jako puno. Svake godine koristimo ih za kupnju potrebne nam mehanizacije. Ove godine kupili smo priključno vozilo odnosno prikolicu s kiperom za što smo ostvarili potporu od 8.000 kuna – rekla je Nataša Veić iz OPG-a Veić koji se primarno bavi uzgojem sibirske borovnice, ali i češnjaka, vinove loze, jabuka, šljiva i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Zahvaljujući gradskoj potpori poljoprivredni priključak koji je za svoj traktor kupio mladi poljoprivrednik Marijo Jakopović iz Žarovnice koštao ga je duplo manje, a znatno će mu pomoći u radu na njegovom OPG-u.

- Ova pomoć dosta mi znači. Lakše je kad kupiš nešto što ti je potrebno, a onda za to dobiješ polovicu sredstava natrag. U mom slučaju radi se o 5.000 kuna dobivenih za kupnju freze – istaknuo je Marijo.

Uz pomoć koju poljoprivrednicima pruža u vidu bespovratnih novčanih potpora, Grad Lepoglava poljoprivrednicima sufinancira osjemenjivanje krava i krmača za što je u ovoj godini izdvojio 50.000 kuna. Kroz rad projektnog ureda pruža im i besplatnu potporu kod pripreme projekata i prijava za natječaje u poljoprivredi koji se provode na svim drugim razinama.

- Samo u posljednje četiri godine u poticanje poljoprivredne proizvodnje na gradskom području usmjerili smo više od pola milijuna proračunskih sredstava – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

lepoglava_potpore_opg_27052021_1.jpg

lepoglava_potpore_opg_27052021_2.jpg

lepoglava_potpore_opg_27052021_3.jpg

lepoglava_potpore_opg_27052021_4.jpg