Kroz Ivanec vode migrantske rute, raste i broj računalnih prijevara Foto: Grad Ivanec

Kroz Ivanec vode migrantske rute, raste i broj računalnih prijevara

Varaždinske vijesti | 2.3.2023. u 17:01h | Objavljeno u Našim krajem

- Stanje sigurnosti na administrativnom području grada Ivanca je zadovoljavajuće. Suradnja svih nadležnih ustanova i institucija s Policijskom postajom Ivanec na zavidnoj je razini, međutim, ona će u predstojećem razdoblju sadržajno i opsegom još više jačati, a sve kako bi Ivanec i dalje ostao siguran grad i to unatoč aktualnoj globalnoj situaciji od čijih utjecaja i posljedica nije pošteđeno ni naše područje.

To je glavni naglasak sa sjednice Vijeća za prevenciju kriminaliteta kojoj je u srijedu, 1. ožujka, u Gradskoj vijećnici Ivanec predsjedao gradonačelnik Milorad Batinić.

ivanec_02032023_2.jpg

Kroz Ivanec vode migrantske rute

Činjenica je, naime, da Ivanec postaje sve veći, da se u njega doseljava sve više novih stanovnika te da kroz područje našega grada vode migrantske rute. Također, uz već poznate, standardne oblike kriminaliteta, i građani Ivanca suočavaju s novim oblicima kriminala, što potvrđuju i podaci o rastućem brojem računalnih prijevara.

Posebno je istaknuto da baš nijedan incident nije bio vezan uz ponašanje ili postupke stranih radnika u Ivancu.

Raste broj računalnih prijevara

Na sjednici Vijeća je načelnik Policijske postaje Ivanec Danijel Leskovar iznio najvažnije podatke o stanju sigurnosti na području grada Ivanca u 2022. godini.

ivanec_02032023_1.jpg

- Na području grada Ivanca u lanjskoj godini evidentirano je ukupno 138 kaznenih djela. Najveći dio, 83, odnosi se na djela općeg kriminaliteta (krađe i teške krađe). U oči upada i podatak o porastu broja računalnih prijevara, prvenstveno kod kupoprodaje putem računalnih mreža – istaknuo je Leskovar.

- Nadalje, lani su na području grada evidentirane 92 prometne nesreće, što je 10% više nego u 2021. Alkohol i brzina i dalje predstavljaju najrizičnije faktore za stradavanja u prometu. Na području grada Ivanca policija je lani zatekla u vožnji 279 osoba pod utjecajem alkohola (gotovo trećinu više nego godinu dana prije), što je i rezultiralo propisanim sankcijama - izjavio je Leskovar.

U raspravu su se u daljnjem tijeku sjednice uključili predstavnici svih nazočnih ustanova i institucija: Vatrogasne zajednice, Ivkoma d.d., osnovnih škola u Ivancu i Radovanu, Dječjeg vrtića Ivančice, Srednje škole Ivanec, Gradskog društva Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb, Odgojnog doma Ivanec i Grada Ivanca.

"Loša sigurnosna situacija na ŽUC-ovim prometnicama"

Pritom je istaknuta potreba rješavanja prometnih zastoja i problema na određenim lokalitetima u Ivancu (kod Osnovne škole), a na čemu Grad već uvelike radi pa su u završnoj fazi pripreme za početak radova na rekonstrukciji raskrižja Gajeva-Šabanova i na dovršetku uređenja Preradovićeve ulice kod OŠ (okretište školskog autobusa).

ivanec_02032023_3.jpg

Ponovno su aktualizirani problemi na prometnicama u nadležnosti ŽUC-a i Županije, pogotovo onima koje su kritične za sigurnost djece (na županijskoj cesti kroz Seljanec te na ŽC kod škole u Radovanu i drugdje). Kako je istaknuto, na nekima od županijskih cesta situacija je sa sigurnosnog aspekta toliko loša da je ocijenjeno da će se sa ŽUC-om na tu temu morati održati ozbiljan sastanak radi pronalaženja rješenja za sanaciju tih prometnica.

Istaknuta je i potreba postavljanja kamera uz prometnice na kojima vozači vole stisnuti gas te nadzornih kamera na više mjesta u Ivancu.

Dogovorena je daljnja suradnja, koordinacija i umrežavanje aktivnosti koje će se provoditi u nastavku godine, pri čemu je gradonačelnik Batinić potvrdio da će Grad nastaviti financirati i pomagati sve aktivnosti (kroz daljnje opremanje civilne zaštite i DVD-ova) i sve preventivne programe kojima je cilj sigurnost i zaštita ljudi i imovine.

Označeno u