Kreće uređenje jednog od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Europi

VV | 31.1.2023. u 08:23h | Objavljeno u Našim krajem

Jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Varaždinskoj županiji, Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe sasvim sigurno je špilja Vindija. Iako se dugi niz godina pričalo o njezinom uređenju i primjerenoj zaštiti, ozbiljan iskorak napravila je ova općinska vlast na čelu s načelnicom Sanjom Kočet, a dodatan uskoro slijedi.

Naime, jedan od ključnih projekata koje obuhvaća Plan razvoja Varaždinske županije do 2027. godine upravo je špilja Vindija, kojoj i Općina Donja Voća i Varaždinska županija pridaju veliku pažnju.

- Špilja Vindija je niz godina bila samo priča, a mi smo kao Općina u suradnji s resornim Ministarstvom i Županijom krenuli s preuzimanjem inicijative. Županija kreće s njenim unutarnjim uređenjem i izradom projektne dokumentacije, dok je Općina istovremeno više fokusirana na očuvanje samog lokaliteta, pa je tako izveden niz radova, od popravka ograde koja je godinama bila devastirana do skorijeg postavljanja videonadzora kako bismo doprinijeli njezinom očuvanju – rekla je načelnica Kočet.

Arheolozi_Donja_Voca_9.JPG

Uz samu zaštitu jednog od najznačajnijih kulturnih bogatstava Općine Donja Voća i Varaždinske županije te pravog turističkog bisera ovog kraja, u planu je i izgradnja interpretacijskog centra. Trenutno je u tijeku dogovor oko lokacije koja će se definirati u suradnji sa Županijom.

Špilja Vindija, njeno očuvanje i daljnja promocija je, kako za Varaždinsku županiju, tako i za Općinu Donja Voća jedan od strateških projekata što potvrđuje i činjenica da je načelnica Kočet glavninu svog mandata posvetila pokretanju ovog važnog projekta, a sve s ciljem da jedno od najznačajnijih nalazišta postane hit destinacija u ovom dijelu Hrvatske.

- Europska sredstava za kulturnu baštinu prilika su i za našu špilju što je najavilo i resorno Ministarstvo u novoj perspektivi. Zato su Županija i Općina krenule u pripremu projektne dokumentacije i pronalazak lokacije koja bi bila idealna za interpretacijski centar i u razgovore s Ministarstvom oko njezinog daljnjeg očuvanja – pojasnila je Kočet.

Inače, Općina Donja Voća intenzivno radi na boljoj promociji same špilje, pa će se kroz razne manifestacije i događanja provlačiti i motiv ovog povijesnog nalazišta čime će ju Općina dovesti na jednu višu razinu.