Kreće peticija protiv kamenoloma: Ne dopustimo pretvaranje Ivanečke Željeznice u Očuru!

Varaždinske vijesti | 18.8.2022. u 09:14h | Objavljeno u Našim krajem

Sve liste i političke stranke koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća Ivanec - NL Milorada Batinića, HDZ, SDP, NS-Reformisti, HNS/LD i HSU - pozivaju građane grada Ivanca na potpisivanje peticije protiv otvaranja kamenoloma u Siljevcu na području općine Budinščina (nedaleko od granice s Gradom Ivancem i prvih kuća na ivanečkom području), u samom srcu zaštićenog ekološkog područja Natura 2000 i budućeg parka prirode Ivančica.

Potpisivanje peticije počinje ove subote, 19. kolovoza.

- Zajednički nastup i uspostavljanje jedinstvenog bedema za obranu interesa naših građana i Grada Ivanca potvrđen je i usuglašen na sinoćnjoj sjednici kojoj su nazočili predstavnici navedenih listi i stranaka, a koji su jednoglasno rekli NE kamenolomu te u tom kontekstu odbili i samu pomisao o potencijalnom prijevozu teških tereta kroz ivanečko područje - poručuju iz Grada Ivanca.

Time Grad Ivanec i službeno, na cijelom svom administrativnom području pokreće potpisivanje peticije protiv otvaranja kamenoloma u Siljevcu, a kao što su gradonačelnik Milorad Batinić i njegov zamjenik Marko Friščić i najavili na nedavnom Zboru građana na tu temu s mještanima Ivanečke Željeznice i okolnih naselja.

Peticiju mogu potpisati svi, neovisno o tomu gdje žive

Građani će peticiju moći potpisati na štandovima na ivanečkoj špici, na gradskoj tržnici Ivanec i kod Lidla u vremenu od 8 do 11 sati, kod društvenog doma u Ivanečkoj Željeznici, kod vatrogasnog doma u Margečanu, u staroj školi u Stažnjevcu te u Područnoj školi u Prigorcu.

Peticija će se potpisivati tijekom idućih mjesec dana, a potpise će aktivisti mjesnih odbora i političkih stranaka prikupljati i obilaskom kućanstava.

- Detaljniji terminski plan potpisivanja peticije po mjesnim odborima objavit ćemo naknadno, a posebno ističemo da je mogu potpisati svi građani, neovisno o gradu i općini u kojima žive - napominju iz Grada.

Od ponedjeljka, 22. kolovoza nadalje, peticija će se svakog radnog dana moći potpisati i kod ulaza u Gradsku vijećnicu, a iz Grada Ivanca će naknadno obavijestiti i o terminu potpisivanja u poslijepodnevnim satima

Za potpisivanje peticije potreban je samo OIB.

"Ne dajmo Ivančicu!"

- Grad Ivanec poziva sve građane da potpisivanjem peticije kažu NE kamenolomu i da ne dopuste pretvaranje Ivanečke Željeznice u Očuru! Jer mrtva Očura danas - slika je Ivanečke Željeznice sutra! Slika je to zaprašene, mrtve pustinje, gdje su sela umrla a ljudi se davno iselili, gdje životinja nema, a biljni svijet guši se u prašini. Zar to želimo našoj Željeznici i okolnim naseljima? - ukazuju iz Grada.

- Ne dopustimo da eksploatacija na predviđenoj površini od čak 44 hektara, prašina, kamioni, prijevoz teških tereta, sječa šume i sveopća devastacija ubiju svaki život na ovome području! Usprotivimo se kamenolomu koji bi potencijalno (miniranja) mogao imati pogubne posljedice na podzemne izvore voda na Ivančici, što bi bila katastrofa neizrecivih razmjera! - napominju.

- Svojim potpisom na peticiju pokažimo da je prošlo vrijeme kada su se, bez znanja i pristanka građana, komadom papira mogli otvarati ovakvi invazivni i toksični projekti. Ne dajmo Ivančicu, borimo se za nju i za pravo građana na život u čistome okolišu! - poručili su iz Grada Ivanca.