"Kolo vilinsko" iz Novog Marofa na 8. danima hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima Foto: Tibor Martan

"Kolo vilinsko" iz Novog Marofa na 8. danima hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Varaždinske vijesti | 6.6.2016. u 08:02h | Objavljeno u Našim krajem

Na 8. danima hrvatskih svetaca i blaženika, održanima od 26. do 29. svibnja u Križevcima, svoje viđenje hrvatskih svetaca i blaženika kroz glazbene, plesne, likovne i dramske uratke dali su predškolci i osnovnoškolci. Među njima je, kao jedini predstavnik Varaždinske biskupije, bila i Dramska družina "Kolo vilinsko" koja djeluje pri Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof.

Dramska družina "Kolo vilinsko" na manifestaciji se predstavila dramsko-scenskom igrom pod nazivom "Kraljica Katarina i anđeli". Dramsko-scenska igra prikazala je nekoliko zanimljivih događaja iz života bosanske kraljice, članice Franjevačkog svjetovnog reda i dobrotvorke blažene Katarine Kosača-Kotromanić. Tekst dramsko-scenske igre je napisao Tibor Martan.

Dramska družina "Kolo vilinsko", koju pohađa desetero djece predškolske i rane školske dobi, djeluje unatrag dvije godine te sudjeluju na manifestacijama koje promiču upoznavanje i očuvanje kulturne baštine i njegovanje kajkavskog izričaja. Voditelji družine su Lidija Zečević, profesorica hrvatskog jezika i Tibor Martan, diplomirani etnolog i profesor pedagogije.

Organizator Dana hrvatskih svetaca i blaženika je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić".