Jedinstveni projekt vrijedan dva milijuna kuna - Bibliobus za najudaljenije i najranjivije čitatelje

Varaždinske vijesti | 15.9.2022. u 19:08h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Novi Marof i Općina Breznički Hum već mjesecima aktivno provode projekt zvučnog naziva „Čitanje na kotačima”, koji će dolazećih godina temeljito obnoviti čitateljsku publiku, implementirajući tako novu metodu približavanja knjige čitatelju.

Naime, moderna je tehnologija unatrag desetak godina čitateljsku publiku, a pogotovo onu mlađu, zahvaljujući dostupnosti i svakodnevnom korištenju interneta, udaljila od tradicionalnih vrednota učenja za budućnost.

Tako je i broj članova Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof unatrag sedam godina s 1400 smanjen na 970 članova, što jasno ukazuje na opravdanost ovoga projekta i potrebu da se ovaj negativni trend promijeni.

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof dobitnik je bespovratnih sredstava u iznosu od 2.062.619,02 kuna od čega su osigurana sredstva iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.753.226,17 kuna, a ostatak je osigurano iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 309.392,85 kuna.

Projekt traje od 16. rujna 2021. do 16. rujna 2023. godine te se provodi na području grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum, a obuhvaća sva teritorijalno izolirana naselja.

Ciljevi su povećanje dostupnosti knjiga i čitalačkih programa ranjivim i teritorijalno izoliranim osobama na novomarofskom području, povećanje broja čitatelja i čitateljskih kompetencija čime se nastoji povećati dostupnost knjiga i čitalačkih programa za osobe koje žive u izoliranim područjima.

U sklopu projekta nabavit će se pokretna knjižnica, odnosno bibliokombi. Riječ je o vozilu koje će uskoro do najudaljenijih žitelja navedene regije na dnevnoj i tjednoj bazi dovoziti knjige i knjižni fundus u neposrednu životnu sredinu čitatelja te tako popularizirati značenje knjige kao čovjekovog prijatelja u svakoj situaciji.

Početak vožnje očekuje se uskoro, a postupak javne nabave upravo je u tijeku. Kad jednom započne obilazak terena, bibliokombi će na stajalištima organizirati razne promotivne aktivnosti te će knjigom “na kućnom pragu” opskrbiti najmanje 500 korisnika - djece, invalida, starijih i ostalih - ujedno provodeći i promotivne čitalačke programe za djecu i mlade kod kojih je popularizacija čitanja važna za stvaranje životnih navika, formiranje interesa te osobni i profesionalni razvoj.

U sklopu projekta također se provode brojne radionice za ciljane skupine - osobe starije od 54 godine, osobe s invaliditetom, nezaposlene, kao i za djecu i mlade, a u aktivnosti se mogu uključiti i drugi zainteresirani stanovnici.

Do sada su već održane radionice za nezaposlene žene naziva „Čitanjem do zdravlja” kojima je cilj usmjeren na osobno zdravlje te otkrivanje na koji način čitanje knjiga može utjecati na vlastiti rast i razvoj te poslužiti da se prebrode teški životni izazovi.

U studenom projekt Čitanje na kotačima predstavlja ciklus radionica pod nazivom „Stranice sjećanja“ namijenjene osobama starijim od 54 godine i korisnicima Domova za starije i nemoćne, s ciljem da se čitajući motiviraju na vlastite priče s kojima se mogu poistovjetiti i koje ističu relevantnost njihovih iskustava.

Sudionici će tako, uz pomoć voditelja, bilježiti vlastite memoare i misli o osobnim iskustvima te ih tako zapisane ostaviti u naslijeđe budućim čitateljima, kao i svim zainteresiranima koji se u novomarofskoj knjižnici i čitaonici mogu prijaviti na sudjelovanje u radionicama.