JALŽABET Popeli se za deset mjesta u odvojenom sakupljanju otpada, ali je stvaran učinak još i veći

VV | 16.10.2024. u 15:10h | Objavljeno u Našim krajem

U Općini Jalžabet objavili su putem društvenih mreža obavijest tvrtke Pre-Kom iz Preloga koja obavlja uslugu prikupljanja otpada na području te općine. Iz Općine javljaju da su i ove godine ostvarili značajan napredak na ljestvici odvojenog sakupljanja otpada popevši se za deset mjesta i poboljšali postotak odvojenog otpada. Među više od 500 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, Jalžabet je trenutačno na 41. mjestu s 47,60 posto odvojeno sakupljenog otpada.

Pritom napominju da, iako su među vodećim općinama u Hrvatskoj po odvojenom sakupljanju, trenutačni sustav izračuna odvojenog sakupljanja otpada ne odražava u potpunosti njihov trud i postignuća.

- Vjerujemo da bi naši rezultati bili još bolji uz prilagodbe u metodologiji, s obzirom na specifičnosti naše općine. Unatoč izazovima, nastavljamo raditi na ekološkim projektima koji će biti jedinstveni u cijeloj zemlji i dodatno unaprijediti naš sustav gospodarenja otpadom. Više informacija o našim inovativnim projektima objavit ćemo uskoro - poručuju iz Općine Jalžabet te prenose objavu tvrtke Pre-kom u kojoj stoji da je zbog neadekvatne metodologije Jalžabet zakinut za čak 16 posto prilikom njezina vrednovanja na ljestvici JLS-ova prema odvojenom sakupljanju.

- Prvog listopada resorno ministarstvo objavilo je podatke o odvojenom sakupljanju otpada za 2023. godinu.Sustav izračuna odvojenog sakupljanja otpada, koji se primjenjuje, izuzetno je loš i nepošten, jer se u odvojeni otpad prizna npr. odvojeno sakupljeni biootpad ili glomazni otpad koji je "bačen" na odlagalište postupkom D1. Također, sustav zbraja miješani komunalni otpad iz kućanstava i pravnih osoba ali u korisni otpad prizna se samo otpad iz kućanstava (zbrajaju se kruške i jabuke). Time su oštećene svi naši JLS-ovi (od 1,5 do 16%), a posebno oni s jakom industrijom (Jalžabet, Prelog, Donji Kraljevec, Kotoriba), tako je Jalžabet oštećen za preko 16%. Nažalost, odvojeno sakupljeni otpad i reciklirani (obrađeni) otpad dva su različita pojma i stvarno se reciklira osjetno manje korisnog otpada jer značajne količine odvojeno sakupljenog otpada završe na odlagalištima. Pre-komovi JLS-ovi i dalje su vodeći u odvajanju, ali i u obradi korisnog otpada, te držimo vodeća mjesta u RH. Nažalost, ovim lošim izračunom resorno ministarstvo oštetilo je i sve naše JLS-ove, a Općina Jalžabet zbog toga će morati platiti i poticajnu naknadu (penale) što je izuzetno nepošteno - stoji u objavi Pre-koma.