Izložba "Kak su živeli naši stari" KUD-a Remetinec donosi dašak prošlosti

J.Š./Varaždinske vijesti | 5.4.2019. u 19:35h | Objavljeno u Našim krajem

"Kak su živeli naši stari" izložba je starina i ručnih radova sekcije rukotvorina KUD-a Remetinec koju svi zainteresirani mogu razgledati ovaj vikend, 6. i 7. travnja u društvenom domu Remetinec. Izložba se otvara u subotu, 6. travnja, u 16 sati, a više o njoj rekla je predsjednica KUD-a Remetinec – Nadica Puškadija.

- Sekcija rukotvorina KUD-a Remetinec pokušat će unijeti „dašak prošlosti iz prošlih vremena. Kako je nekada bilo, kako se živjelo, kaj se koristilo u svakodnevici...starinski stolnjaci rukom vezeni, predmeti za kućanstvo...ma svašta ćemo izložiti. U sadašnje vrijeme, burno, stresno, užurbano želimo izdvojiti nešto iz onih vremena kada se živjelo polagano, bez napetosti i stalnog stresa za koje naše bake i djedovi nisu znali. Nadam se da će vam se svidjeti i da ćete uživati u ovoj maloj šetnji kroz prošlost. Mene je osobno uvijek privlačilo nešto staro, starinsko iz prošlih vremena. Uvijek sam voljela bakine priče o njihovom djetinjstvu. Tako je to i danas jer ima nešto u tim starim predmetima. Svaki taj komad ima iza sebe neku priču samo se treba malo potruditi i istražiti je - rekla je Puškadija.

Ova mala izložba nastala je upravo zahvaljujući članovima, zaljubljenicima u stare običaje i život sela Remetinca. Uz folklornu i tamburašku sekciju, već desetu godinu u sklopu KUD-a Remetinec djeluje i sekcija rukotvorina. Sekcija rukotvorina želi i na ovoj izložbi pokazati svoje radove koje članice svojim vrijednim rukama izrađuju u tišini svojega doma. Pletu, heklaju, našivavaju stolnjake, pregače, ukrasne ručnike i vrećice. Dio radova koriste se kao pokloni na gostovanjima gdje ponosno predstavljaju svoje društvo i svoj Remetinec.

- Ovom izložbom šaljemo poruku važnosti prikupljanju predmeta iz svakodnevnog života pozivajući građane na očuvanje kulturne baštine i takvih predmeta. Bliži se i naš veliki kršćanski blagdan Uskrs pa su i za tu prigodu članice pripremile prigodne radove od pisanica, uskrsnih nadstolnjaka, čestitki...za svakoga ponešto - dodaje Puškadija, dodajući da prihodi od radova idu za nabavu konca, materijala i ostalog potrebnog za rad sekcije rukotvorina.