Izložba Gorana Petrača u Veleposlanstvu RH u Berlinu

VV | 5.7.2022. u 18:15h | Objavljeno u Našim krajem

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu 24. lipnja otvorena je izložba slika Gorana Petrača, hrvatskog akademskog slikara koji se inspirira krajobrazima Ludbrega u kojem živi i djeluje.

Izložba je rezultat projekta promocije kulture i kulturne baštine u inozemstvu, kojeg provodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, a koji je odobren još 2019. godine.

- Pandemija koronavirusa prolongirala je ovo izložbu koja je evo otvorena tek sada. Vrlo sam sretan i zadovoljan što sam napokon došao u Berlin - tom je prilikom istaknuo Petrač.

U sklopu otvorenja izložbe u Veleposlanstvu RH u Berlinu u ime domaćina veleposlanika Gordana Bakote, slikara Petrača koji je u Berlinu boravio sa suprugom i sinom, pozdravio je Domagoj Marić prvi tajnik veleposlanstva RH u Berlinu.

Ugodno druženje uz razgledanje slika, nastavljeno je uz domjenak i čašu hrvatskog vina, te uz razgovor s Petračem, koji je nazočnima još više približio svoju postavljenu likovnu kolekciju.

Naglasio je kako mu je ova berlinska izložba posebno značajna jer je prvi put u Berlinu i da mu je posebno drago što ima čast da svoje radove izloži u Veleposlanstvu RH u SR Njemačkoj u Berlinu.

Tijekom večeri Petrač se zahvalio i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH koji su pokrovitelji izložbe i koji su u ovom projektu, ovom prilikom, njega odabrali da bude „likovni veleposlanik“ u godini u kojoj se obilježava 30 godina od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a sve u cilju promocije kulturne i materijalne baštine RH u domovini i svijetu.

Izložba Gorana Petrača u Berlinu može se razgledati u sljedećih pet mjeseci, uz dogovorene termine s Veleposlanstvom RH u Berlinu.

Slike izložene u Berlinu tematski su povezane s ciklusom krajobraza, uglavnom na srednjim i malim formatima koji odgovaraju prostoru u kojemu su izložene u Berlinu.

Zanimljivosti o Goranu Petraču

Petrač se akademski obrazovao i dobar dio života i rada proveo u Zagrebu, da bi se nakon dvadeset godina vratio u rodni grad Ludbreg.

Kontakte sa Zagrebom kao kulturnim središtem održavao je i dalje javljajući se izložbama u povremenim intervalima. No, s druge strane, zadovoljan je radom i ritmom u malom gradu, gdje se uronjen u pejzaž koji ga inspirira, puni energijom te duhovnošću prisustva krvi Kristove koja ga je inspirirala u oslikavanju svetišta i Zavjetne kapele Hrvatskog sabora.

2006. godine Goran Petrač kao autor izradio je i postavio Spomenik palim braniteljima Domovinskog rata u Ludbregu, koji je visok 5 metara.

Goran Petrač je papi Franji poklonio jedan svoj uradak prilikom posjeta izaslanstva grada Ludbrega u Vatikanu kada je predstavljeno svetište Predragocjene Krvi Kristove. Tom prilikom na generalnoj audijenciji kod Svetoga Oca tadašnji i današnji gradonačelnik Ludbrega, Dubravko Bilić, uručio je papi Franji sliku akademskog slikara Gorana Petrača “Skidanje s križa”, koju je papa Franjo blagoslovio. Goran Petrač naslikao ju je posebno za tu prigodu. Slika, izrađena u tehnici akrila i ulja na platnu asocira na svetište Presvete Krvi Kristove i nadahnuta je ludbreškim čudom iz 1411. kada se u kaležu tijekom euharistije pojavila prava krv.

- Kao dio delegacije bio sam iznimno počašćen time da je moja slika uručena Papi, koji ju je tom prigodom i blagoslovio. Za mene je to izniman događaj u životu i profesionalnom rada - istaknuo je Petrač.

Goran Petrač izlagao je na brojnim izložbama diljem Hrvatske. Od one prve koju je imao u rodnoj Koprivnici, davne 1988.godine. Sudjelovao je na Bienallu slikarstva u Rimu gdje je bio i nagrađen kao jedan od nekolicine najuspješnijih izlagača. Autor je izložbe u Švicarskoj, te samostalne izložbe u Rimu, kao i opsežne monografije o svom dosadašnjem radu o kojoj je govorio i posjetiteljima izložbe u Berlinu. Jedan je i od osnivača „Grupe Contra“.