IVANEČKO SUNCE Otvoreni novouređeni prostori za osobe s intelektualnim oštećenjem

Varaždinske vijesti | 7.5.2022. u 12:25h | Objavljeno u Našim krajem

U zgradi u Gajevoj 14 u Ivancu u četvrtak su, 5. svibnja, otvoreni adaptirani i preuređeni prostori namijenjeni radu Ivanečkog sunca, Udruge osoba s intelektualnim oštećenjem, koja okuplja najosjetljiviju populaciju u zajednici (djecu i odrasle s teškoćama u razvoju).

Okupljenom vodstvu i članovima Ivanečkog sunca te njihovim roditeljima, asistentima i volonterima, na prigodnoj svečanosti otvaranja pridružili su se državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Radovi na adaptaciji bivših neprikladnih prostora u visoko funkcionalne i primjerene za rad i potrebe članova, stajali su ukupno 309.000 kuna. Grad Ivanec izdvojio je najviše sredstava za njihovo uređenje – 185.500 kuna.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je osiguralo 91.000 kuna (sredstva su dobivena prijavom na Javni poziv za sufinanciranje projekata pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom), dok je Grad Lepoglava, kao suvlasnik prostora, osigurao 32.550 kuna. Ostali suvlasnici ovog prostora (općine Bednja, Maruševec, Klenovnik i Donja Voća, čije članove ova udruga također okuplja) nisu sudjelovali u sufinanciranju njegova uređenja.

Batinić: Iduće godine novo kombi vozilo

Predsjednica Ivanečkog sunca Milena Golubić gostima je zahvalila na financijskim izdvajanjima zahvaljujući kojima je stvoreni funkcionalni uvjeti boravka i rada za 50-ak osoba koje okuplja ova udruga. Naime, ove osobe se ovdje okupljaju triput tjedno od 8 do 14 sati, gdje provode vrijeme u radionicama i terapijskim aktivnostima, a što predstavlja veliku potporu njihovim obiteljima i skrbnicima.

-S Gradom Ivancem odlično surađujemo i njegove projekte pratimo od 2004. godine pa smo ih tako do sada sufinancirali s ukupno 277.000 kuna. Vašu prijavu na javni poziv ministarstva Povjerenstvo je sa zadovoljstvom prihvatilo, a ivanečke projekte pratit ćemo i dalje – istaknuo je državni tajnik D. Nekić, koji je inače prijatelj Ivanca (do sada je više puta bio u Ivancu) i gradonačelnika Batinića.

Izražavajući zadovoljstvo što Ivanečko sunce sada raspolaže sa 110 m2 potpuno uređenog prostora (u čijem je sklopu veća dvorana s kutkom za spravama za terapijske vježbe, radni prostor za članove, dva ureda, čajna kuhinja, spremište, sanitarni čvor prilagođen osobama s invaliditetom), gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nagovijestio je i nova ulaganja u opremanje Ivanečkog sunca:

-Kombi vozilo, koje je Grad Ivanec prije 12 godina kupio za potrebe prijevoza članova udruge, dalo je svoje. Stoga za iduću godinu najavljujem nabavu novog kombi vozila – istaknuo je Batinić.

Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave, istaknuo je da ovaj Grad potrebe članova Ivanečkog sunca prati s posebnim senzibilitetom, jer riječ je o najosjetljivijoj populaciji.

-Grad Lepoglava i dalje će biti na usluzi potrebama njenih članova, kako za spomenuto kombi vozilo, tako i za druge potrebe kao što je primjerice, poludnevni boravak – poručio je M. Škvarić.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci