Ivanečki SDP upozorava: Kamioni s građevnim otpadom mogu uzrokovati količinu prašine kao i oni iz kamenoloma Foto: SDP Ivanec

Ivanečki SDP upozorava: Kamioni s građevnim otpadom mogu uzrokovati količinu prašine kao i oni iz kamenoloma

Varaždinske vijesti | 22.9.2022. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

U srijedu, 21. rujna, održana je 21. sjednica Gradskog vijeća Grada Ivanca.

Vijećnici Dalibor Patekar i Mihael Slunjski, kako navode u priopćenju GO SDP-a Ivanec, ativno su sudjelovali u raspravi i postavili pet vijećničkih pitanja.

Priopćenje ivanečkog SDP-a prenosimo u cijelosti:

>>SDP Ivanec o problemu opskrbe plinom: "GPZG poštujete zakon, a vi Batiniću - pokrenite se već jedanput!"
>>Batinić: Država će sigurno zaštititi potrošače plina iz kategorije kućanstava

"Liste čekanja za upis djece u Dječji vrtić u Ivancu i Radovanu sve su veće, a djeca čekaju i do nekoliko godina na upis u gradski vrtić. Rješenje problema je dogradnja vrtića u Ivancu i izgradnja novog u Radovanu. Stoga pozivamo ravnateljicu Dječjeg vrtića Milenu Golubić i gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića da sljedeću godinu krenu napokon sa dogradnjom vrtića, jer djeca nemaju vremena za čekanje. Ukoliko projekt ne prođe na natječaju za sredstva iz fondova Europske unije, spremni smo prihvatiti i kreditno zaduženje Grada kako bi se navedeni problem što hitnije riješio.

Grad Ivanec namjerava izgradnju Reciklažnog dvorišta za građevni otpad na području naselja Jerovec te smo jasno upozorili gradonačelnika da bi kamioni koji će prolaziti kroz samo naselje potencijalno stvarati jednaku prašinu kao i kamioni koji voze kamen iz kamenoloma. Potrebno je obratiti posebnu pažnju kako ne bi ostale nikakve posljedice na stanovnike prilikom transporta građevnog otpada.

Jednako tako Grad Ivanec namjerava izgradnju pločastog propusta na potoku Željeznica u Zajezdi. Od propusta do mjesta gdje bi trebao biti kamenolom Siljevec vodi cesta duga jedan kilometar, što je relativno blizu. Smatramo da treba obratiti posebnu pozornost da li će se cestom koju na određenom djelu obnavlja Grad Ivanec voziti kamen iz Siljevca.

>>Ivanečki HDZ: Ovo Gradsko vijeće zahvatili problemi kao nijedno prije, moramo biti jedinstveni

Nadalje smo naglasili kako je potrebno povećati broj stipendija s obzirom da interes studenata za gradsko stipendiranje sve više raste zajedno sa troškovi samog studentskog života. Kod deficitarnih zanimanja potrebno je uz izvješće sa burze rada sagledati stanje i sa perspektive lokalnih tvrtki koje su svakodnevno u potrazi za novom, deficitarnom radnom snagom.

Kritizirali smo odluku Vlade RH da se ukine obveza donošenja lokalnih strategija razvoja, s obzirom da navedeni dokument smatramo uz proračun ključnim za uspješan razvoj jedinica lokalne samouprave. Strategija razvoja sadrži kapitalne projekte u kojima vidimo jasno dugoročno definirani smjer i viziju razvoja gradskog područja.

Zatražili smo da se uputi apel ŽUC-u vezano uz pucanje asfalta na županijskoj cesti od naselja Lovrečan prema naselju Tužno. Radi se o izrazito prometnoj dionici, te je stoga potrebno što hitnije povući novi asfaltni sloj.

Na kraju sjednice pohvalili smo rad Savjeta mladih Grada Ivanca i inicirali zajednički sastanak sa predstavnicima Gradskog vijeća kako bi pokušali sagledati ključne probleme mladih u našoj lokalnoj zajednici i donijeti konkretna rješenja."