Ivanečki HDZ: Ovo Gradsko vijeće zahvatili problemi kao nijedno prije, moramo biti jedinstveni Foto: HDZ Ivanec/Facebook

Ivanečki HDZ: Ovo Gradsko vijeće zahvatili problemi kao nijedno prije, moramo biti jedinstveni

Varaždinske vijesti | 19.9.2022. u 19:33h | Objavljeno u Našim krajem

Na tematskoj sjednici koju je sazvao predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenko Đuras održanoj u Kinu Ivanec, tema je bila aktualna problematika vezana uz opskrbu plinom. Međutim, kako navode iz ivanečkog HDZ-a, smatraju da plin, premda najveći, nije jedini problem s kojim se u ovom i predstojećem razdoblju suočavamo pa su tako usmjerili i svoje diskusije, u kojima su sudjelovali gradski vijećnici HDZ-a Ljudvek Cikač i Elvis Gotal.

>>Ivkom-Plin šokirao građane ivanečkog područja: Od jeseni skuplji plin, i to dosta
>>Batinić: Država će sigurno zaštititi potrošače plina iz kategorije kućanstava

Podsjećaju, Vlada RH je donijela sveobuhvatne mjere za građanke i građane, ali i poduzetnike, velika većina onih s kojima smo razgovarali kažu jako kvalitetne i njima će se mnogima pomoći u lakšem svladavanju ove krize.

Ističu kako je poznato da plin nije komunalna djelatnost i nije u nadležnosti Grada Ivanca (nije niti struja, nije niti gorivo, niti hrana niti odjeća), ali sve to utječe na visoku inflaciju i oni kao Gradsko vijeće trebaju nešto poduzeti.

- Svjesni smo da će morati doći do drugačijih projekcija, u konačnici i izgleda Proračuna Grada Ivanca koji više neće biti isti, no moramo naći načina da se pomogne poduzetnicima, građankama i građanima. Najviše koliko možemo - kažu.

Navode da građanima moraju odgovoriti na tri vrlo važna pitanja:

1. Hoće li građani i građanke Grada Ivanca imati dovoljne količine plina tijekom zimskog perioda?

2. Kolika će biti cijena tog plina?

3. Tko će opskrbljivati plinom stanovnike grada Ivanca?

- Na sjednici kriznog tima za sigurnost opskrbe plinom koja je održana 14. rujna odgovoreno je na sva tri pitanja. Jednoglasno su donesene odluke kojima se predložilo Vladi da INA poveća proizvodnju plina u Hrvatskoj za 10 posto, te da se sav plin koji INA proizvede proda HEP-u. HEP će taj plin dalje distribuirati, odnosno prodavati kućanstvima, bolnicama, vrtićima i svim drugim institucijama.

>>SDP Ivanec o problemu opskrbe plinom: "GPZG poštujete zakon, a vi Batiniću - pokrenite se već jedanput!"

Naime, osim potrebnih količina plina za nesmetano funkcioniranje distributera plina, pojavljuje se veliki potencijalni problem nedostatnih količina za potencijalnih 122.560 kupaca iz kategorije "kućanstvo" koji u velikom dijelu, zbog izuzetno velikih tržišnih poremećaja namjeravaju tržišne usluge zamijeniti javnom uslugom.

Najveći broj takvih kupaca nalazi se na područjima koje opskrbljuje Gradska Plinara Zagreb-Opskrba (71.023 kupca) te je za takve potencijalne kupce potrebno pravovremeno osigurati dodatnih 128 milijuna kubičnih metara plina - navode.

Plina dovoljno, cijena regulirana

Zahvaljujući odlukama Vlade, plina će biti dovoljno i njegova cijena će biti regulirana prema vladinoj uredbi u iznosu od 0,3425 kuna po kilovatsatu (0,05 EUR/kWh). Gradska Plinara Zagreb-Opskrba time će se osigurati i moći će bez problema primiti građane i građanke grada Ivanca u svoj sustav.

- Ovo Gradsko vijeće zadesili su problemi kao nijedno prije (voda, smeće, kamenolom, sada i velika energetska kriza) i moramo biti kao jedno. Jedinstveni među nama, jedinstveni među, i s građankama, građanima i poduzetnicima, jedinstveni sa svima. Krenimo jučer misliti kako će biti sutra. Budimo primjer drugima kako se rješavaju problemi – poručuju iz ivanečkog HDZ-a.