Građani pokrenuli online peticiju "NE kamenolomu na Ivančici"; Grad Ivanec: Nema pravnu snagu Foto: Ivica Kruhoberec

Građani pokrenuli online peticiju "NE kamenolomu na Ivančici"; Grad Ivanec: Nema pravnu snagu

vv | 29.7.2022. u 11:12h | Objavljeno u Našim krajem

Rezignirani odlukom da će se u blizini njihovih domova u Ivanečkoj Željeznici i Željeznici graditi kamenolom za eksploataciju tehničko-građevnog kamena Siljevec, građani su sami pokrenuli online peticiju "NE kamenolomu na Ivančici" te grupu na Facebooku istog naziva.

>> GRAĐANI PROTIV KAMENOLOMA "Ne želimo da Željeznica postane nova Očura - Očura je mrtva"

>> Habijan zatečen najavom otvaranja kamenoloma: "Ne kamenolomu i devastaciji Ivančice!"

- Potpišite ovu peticiju kojom se zahtjeva obustava svih poduzetih radnji za otvaranje "Kamenoloma" na predjelu Siljevec na obroncima Ivanščice - pozivaju organizatori.

1111111111111111111.jpg

Podsjetimo, kamenolom je planiran na području Općine Budinščina u Krapinsko-zagorskoj županiji, no bit će smješten blizu prvih kuća stanovnika ovog ivanečkog kraja. Mještani su zabrinuti - pitaju se kakva će im biti kvaliteta života te što će se dogoditi sa staništima i prirodnim ljepotama Ivančice.

Grad Ivanec: Takav vid peticije nema pravnu snagu

Iz Grada Ivanca upozoravaju kako peticija nema pravnu osnovu.

"Tijekom dana na pojedinim se portalima pojavila inicijativa za online potpisivanje peticije protiv kamenoloma u Siljevcu.

Ističemo da takav vid peticije nema formalno pravnu snagu te da se ne radi o peticiji koju je Grad Ivanec najavio i dogovorio na održanom Zboru građana u Ivanečkoj Željeznici, 27. srpnja, a o čemu smo detaljno izvijestili i na webu Grada Ivanca.

Grad Ivanec će peticiju pokrenuti nakon 15. kolovoza, a ona će biti protiv otvaranja kamenoloma Siljevec na području Općine Budinščina u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Grad će peticiju pokrenuti uz prethodnu suglasnost Gradskog vijeća Ivanec te uz podršku svih političkih opcija, a kako su predstavnici političkih stranaka i najavili na održanom zboru građana.

Riječ je o delikatnoj problematici o kojoj će se, prije sjednice Gradskog vijeća, raspraviti i na sjednici međustranačkog vijeća.

Peticija pokrenuta od strane Grada Ivanca provodit će se na cijelom administrativnom području, potpisi će se prikupljati na štandovima, a po principu kako se provodila i peticija protiv pripajanja ivanečkih vodovoda i Ivkom-voda d.o.o. Varkomu d.d. Varaždin i protiv dovoza komunalnog otpada iz Grada Varaždina i 12 okolnih gradova i općina Varaždinske županije u Jerovec", stoji u priopćenju gradske uprave.