IVANEČKA LIPA Sa starog stabla će se uzgojiti klonovi stare lipe i pokloniti građanima

| 16.2.2024. u 08:01h | Objavljeno u Našim krajem

Djelatnici Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom na čelu s voditeljem Odjela rasadničke proizvodnje Ivicom Čehulićem danas su sa stabla stare velelisne lipe u Ivancu (Tilia platyphyllos Scop.) orezali više od 300 plemki od kojih će u rasadniku Instituta biti proizvedeni klonovi originalne lipe.

Ovaj projekt Grad Ivanec u suradnji sa Šumarskim institutom provodi od 2019. godine, s ciljem da ovaj dugovječni simbol Ivanca trajno sačuva za budućnost.

Prema starim zapisima, lipa je vjerojatno zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda, a to znači da je stara više od 600 godina.

Budući da su starost i zub vremena načeli lipu, Grad Ivanec odlučio ju je sačuvati tako da je klonira.

- Grad svake godine građanima, koji su spremni zasaditi mlade lipe, poklanja dio uzgojenih mladica. Dosad ih je građanima podijeljeno 570, a novi krug podjele bit će organiziran ujesen ove godine, kada će biti donirano novih 150 klonova - poručio je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

Također, Grad će mlade lipe zasaditi i na parkovnim površinama te od njih formirati drvored u Poslovnoj zoni. Za svaki klon izdaje se numerirana svjedodžba o podrijetlu, kao potvrda da stabalce nosi originalni genom matičnog stabla.

Zbog velikog interesa građana, Grad s ovim projektom nastavlja i dalje te u svom proračunu osigurava sredstva potrebna za njegovu provedbu.

Pridružili su se i predstavnici Upravnog odjela za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša Grada Ivanca s pročelnikom Stjepanom Vincekom, koji sa Šumarskim institutom operativno vode ovaj projekt.