Ivanec: Većina građana pozitivno o stranim radnicima, među njima imaju i prijatelje

VV | 18.3.2022. u 16:00h | Objavljeno u Našim krajem

Većina stranih radnika u Ivancu su iz Nepala, u pravilu u 20-tim i 30-tim godinama života. Mnogi od njih imaju radno iskustvo i obrazovanje. Pola od njih je u braku i imaju djecu u svojoj zemlji. Većinom su zadovoljni poslom te uvjetima rada i života u Hrvatskoj; osjećaju se prihvaćeno i od strane domaćih radnika i građana, a velika većina planira ostati u Hrvatskoj i u tom kontekstu bi željeli da im se u našu zemlju dosele i obitelji.

Hrvatsku opisuju samo pohvalnim riječima, a najveći problem kod zapošljavanja i snalaženja u novoj sredini predstavljaju im nepoznavanje hrvatskoga jezika i teškoće u komunikaciji.

S druge strane, reakcije građana Ivanca na dolazak stranih radnika većinom su neutralna ili pozitivna. Većina ih ima pozitivne dojmove o njima, ne vidi ih kao prijetnju i ne smeta im njihova prisutnost. Građani bi željeli bolje upoznati njihovu kulturu i većina ih smatra da bi se strani radnici trebali uklopiti u život zajednice, ali i da bi se i sama zajednica više trebala angažirati oko njihove integracije.

Nisu strani radnici uzrok ljutnji….   

No, kad je riječ o trajnom doseljavanju stranih radnika zajedno s njihovim obiteljima, tu su mišljenja podijeljena, s blagom prednošću negativnih stavova. Naime, gotovo pola ispitanika smatra da su domaći radnici ipak učinkovitiji u poslu, međutim, komentari ukazuju na to da strani radnici sami po sebi nisu uzrok ljutnji i nezadovoljstvu građana, već je to cjelokupna situacija u državi i problem iseljavanja iz Hrvatske.    

Povezano s tim, građani smatraju da u Hrvatskoj ima dovoljno radne snage, ali ukazuju i na loše radne uvjete.

Multikulturna integracija   

Ovo su tek najzanimljiviji rezultati ankete koju su u sklopu projekta Multikulturna integracija proveli učenici Srednje škole Ivanec pod vodstvom prof. Ivančice Slunjski, a koji su predstavljeni na sastanku Poslovnog kluba Ivanec i Srednje škole održanom u srijedu, 16. ožujka, u Poduzetničkom inkubatoru Ivanec.    

Projekt je financiran od strane Varaždinske županije, a Srednja škola Ivanec provodi ga u partnerstvu s Gradom Ivancem i Klubom mladih Ivanec. Svojim projektnim aktivnostima fokusiran je na tematiku zapošljavanja stranih radnika i njihovu prilagodbu na život u Ivancu.   

Nakon uvodnih riječi direktorice Poslovne zone Lane Labaš i ravnateljice Srednje škole Lidije Kozina, rezultate istraživanja predstavili su učenici Petra Fištrek, Emil Patrčević, Ana Jakopec, Darija Vusić i Valerija Četrtek. Kako su naglasili, provedene su dvije ankete: jedna među ciljnom skupinom građana grada Ivanca, a jedna među stranim radnicima, zaposlenicima poduzeća Ivančica d.d. i IVA – tekstil d.o.o.

Ima posla za izbjegle građane Ukrajine

Uslijedila je rasprava u kojoj su lokalni poduzetnici (Ivančica d.d., Hotel Orion, Termo tim) iznijeli svoja iskustva sa zapošljavanjem stranih radnika. Istaknuli su kako je njihovo zapošljavanje nužnost i realnost te ujedno ukazali na probleme neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.    

Govoreći o stranim radnicima, prisutni predstavnici gradskih službi, poduzetnici, predstavnici udruga civilnog društva i obrazovnog sektora osvrnuli su se i na aktualnu situaciju stvorenu ratom u Ukrajini.    

Složili su se kako je dolaskom izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine stvoren novi moment i kako je potrebno ispitati mogućnosti i njihova uključivanja u tržište rada.   

Pronalaženje posla omogućilo bi im lakšu prilagodbu na život daleko od domovine, dok bi poslodavci dobili potrebnu radnu snagu te je vidljivo da bi takve aktivnosti bile uzajamno korisne.

U radionice za strane radnike uključiti i Ukrajince

U međuvremenu, Srednja škola planira nastavak implementacije projekta te, kao sljedeće događanje, najavljuje radionicu za strane radnike u suradnji s Klubom mladih Ivanec.    

Riječ je o dvosatnoj interaktivnoj radionici, koju su osmislili članovi Kluba mladih, tijekom koje će strane radnike, pretežno zaposlenike Ivančice, na zanimljiv način upoznati s običajima, kulturom i načinom života u Hrvatskoj i Ivancu te im dati priliku da predstave običaje zemalja iz kojih dolaze.

Slijedom diskusije na sastanku, na navedenom događanju sudjelovanje će se omogućiti i građanima Ukrajine koji se trenutno nalaze na području grada Ivanca, ako će s njihove strane postojati interes.   

U nadolazećem razdoblju planirana je i organizacija druženja u ivanečkom gradskom parku, gdje će strani radnici pripremati svoja tipična nacionalna jela te ih ponuditi građanima za degustaciju. Također, sve zainteresirane će upoznati sa svojim običajima i kulturom. O točnom vremenu održavanja ovog zanimljivog događanja Srednja škola će pravovremeno obavijestiti javnost te pozvati na dolazak u što većem broju.   

Sastanku Poslovnog kluba nazočio je i Marko Friščić, zamjenik gradonačelnika Ivanca.

Mnogi građani imaju prijatelje među stranim radnicima

Svi anketirani strani radnici ističu da bi željeli sudjelovati u radionici o hrvatskoj kulturi hrvatskom jeziku, a velika većina ih se spremna odazvati pripremanju tradicionalnih jela i razmjeni recepata. Zanimljivo je gdje strani radnici vide najveće razlike između hrvatske i njihove domicilne kulture – redom: u hrani, vjeri/religiji, jeziku, način odijevanja.   

O tome da se i građani Ivanca navikavaju na suživot s novim sugrađanima, svjedoči i podatak da je 55% od ukupno 400 ispitanika izjavilo da imaju prijatelje među stranim radnicima te da bi voljeli naučiti više o doseljenicima, njihovoj kulturi i običajima. Ali na pitanje: „Biste li željeli upoznati njihovu kuhinju i klušati jela spravljena po tradicionalnim receptima?“, njih čak 82% izjavljuje da – ne bi.

Fotografija_2.JPEG

multikulturalna_integracija5-160322.jpg

multikulturalna_integracija6-160322.jpg

multikulturalna_integracija-160322.jpg