Ivanec se u subotu sprema u najveću eko-akciju u Hrvatskoj Foto: B. Težak / Grad Ivanec

Ivanec se u subotu sprema u najveću eko-akciju u Hrvatskoj

Varaždinske vijesti | 19.4.2022. u 17:51h | Objavljeno u Našim krajem

Ako je suditi po odazivu predstavnika ivanečkih mjesnih odbora i udruga pripremnom sastanku za ekološku akciju Zelena čistka Ivanec 2022., koji je u Kinodvorani organizirao Grad Ivanec, odaziv i ovogodišnjoj akciji, čije se održavanje planira 23. travnja, bit će velik.

ivanec_zelena_cistka_sastanak_120422.jpg

Potvrđuje to i podatak da su se sastanku odazvali predstavnici 25 mjesnih odbora i udruga koji su najavili uključivanje u akciju uklanjanja otpada koji su u prirodu odbacili neodgovorni građani. Međutim, uz njih, pridruživanje akciji najavljuju i drugi mjesni odbori, udruge i ustanove (škole i vrtići). Poznato je da je ivanečka Zelena čistka među najvećim takvim akcijama u Hrvatskoj (ako ne i najveća), što potvrđuje podatak da se prethodnih godina u nju u pravilu uključivalo između 700 i 1.000 volontera! Sličan odaziv očekuje se i ove godine.

Vreće će osigurati Ivkom

Na prošlotjednom sastanku dogovorene su pojedinosti o načinu sortiranja i odvoza prikupljenog otpada, o opskrbi sudionika vrećama i rukavicama, o preuzimanju namirnica za pripremu obroka (za odrasle) i sendviča (za djecu i mlade) kojima će Grad počastiti sve sudionike te o komunikaciji s komunalnim redarima i gradskim službama. Vreće za prikupljanje otpada osigurat će Ivkom d.d., a koordinatori akcija moći će ih u Gradskoj vijećnici preuzeti u petak, 22. travnja.

Okupljene na sastanku pozdravio je gradonačelnik Milorad Batinić. Podsjetio je da je u akcijama provedenim do 2019. godine bilo vidljivo da se količina otpada uklonjena iz prirode neprestano smanjivala pa su mnogi mjesni odbori navodili da na svom području više nemaju otpada.

ivanec_zelena_cistka1.jpg

- Na žalost, takav dobar trend zaustavljen je tijekom protekle dvije godine, kada Zelenu čistku nismo organizirali zbog epidemioloških razloga. Informacije s terena pokazuju da, unatoč tomu što Grad Ivanec ima sve pogodnosti odlaganja i odvoza otpada po svim standardima, te unatoč provedenim edukativnim aktivnostima, dio neodgovornih građana i dalje odbacuje otpad u prirodu – naglasio je gradonačelnik.

Pozvao je sve volontere da fokus akcije ove godine stave na uklanjanje otpada iz prirode, odakle ga je potrebno maknuti što prije, a da košnju i uređivanje zelenih površina stave u drugi plan, odnosno, da je planiraju za iduće akcije koje je, naglasio je, Grad također spreman poduprijeti.

Dogovorena logistika Zelene čistke

Na sastanku su se okupljenima obratili i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, koji je naglasio da masovno uključivanje građana u akciju zahtijeva i ozbiljnu organizaciju pa je stoga Grad Ivanec i ove godine preuzeo kompletnu koordinaciju aktivnosti. S logističkim detaljima u nastavku su skup informirale pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, imovinu i javnu nabavu Irena Kresonja i savjetnica za zaštitu okoliša Marina Hudika.

U slučaju lošeg vremena, Zelena čistka 2022. odgađa se za subotu, 30. travnja. Sve potrebne informacije o pridruživanju akciji i drugim pojedinostima dostupne su na www.ivanec.hr.

ivanec_zelena_cistka2_najava.jpg

Označeno u