IVANEC Predbilježite se za sadnicu klonirane ivanečke lipe! Foto: Grad Ivanec

IVANEC Predbilježite se za sadnicu klonirane ivanečke lipe!

Varaždinske vijesti | 22.9.2021. u 15:00h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Ivanec i gradska tvrtka Poslovna zona Ivanec pozivaju sve zainteresirane građane da se u četvrtak i petak, 23. i 24. rujna, predbilježe za dodjelu sadnice klonirane ivanečke lipe.

Naime, temeljem velikog interesa građana za sadnju kloniranih lipa, Grad Ivanec im je i ove godine odlučio pokloniti 150 mladica – klonova originalnog stabla, koji su u Hrvatskom šumarskom institutu u Jastrebarskom uzgojeni od reznica koje su s matičnog stabla uzete prošle godine.

ivanec_klonirana_lipa_21092021_3.jpeg

Predbilježbe će se obavljati na štandu na Kinotrgu Ivanec, od 10 do 14 sati. U slučaju lošeg vremena, za dodjelu sadnice moći ćete se u isto vrijeme predbilježiti u prostorijama Projektnog ureda za EU fondove, Ul. V. Nazora 6/II.

Dakle, svi oni koji bi željeli na svom imanju zasaditi mladu lipu pozvani su da se predbilježe i ostave svoje kontakte. Podjela lipa planira se u prvoj polovici listopada.

ivanec_klonirana_lipa_21092021_1.jpeg

Važno je pritom naglasiti da svaki klon nosi genetski zapis izvornog stabla, odnosno – svako stabalce je originalna lipa u malom i staro je više od 600 godina!

- Ovom lijepom akcijom, koju su sa simpatijama dočekali i građani, i naš grad se ove godine ponovno pridružuje zajednici europskih građana, poduzetnika, udruga, ustanova, organizacija i javnih tijela koji raznim projektima obilježavaju Europski tjedan održivog razvoja 2021. (20.-26. rujna) - naglasili su iz Grada Ivanca.

Grad je ovaj projekt nazvao „Sačuvajmo prošlost za zelenu budućnost“. Naime, budući da stara ivanečka lipa polako ide svom nužnom biološkom kraju, Grad Ivanec je u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom na ovakav način spašava za budućnost.

- Uz činjenicu da će građani na svojim imanjima zasaditi mnogo lipa te da će iduće godine biti zasađen i drvored ivanečkih lipa u Poslovnoj zoni, ovaj projekt ima naglašenu ekološku notu, jer poznato je da je cvijet lipa prvorazredna ispaša za pčele - ističu iz Grada Ivanca.

Prilikom podjela sadnica lipe svi građani dobit će i edukativni letak o zelenim, ekološkim i digitalnim navikama.

O točnom vremenu i mjestu preuzimanja sadnica građani će biti naknadno obaviješteni.

Za svaki klon izdavat će se numerirana svjedodžba (certifikat) o podrijetlu.

Uz svaku lipu građani će dobiti i ekološku platnenu vrećicu s logom Ivanca kao Planinarskog grada, čime ih se želi potaknuti na smanjenje korištenja jednokratnih plastičnih vrećica.

ivanec_klonirana_lipa_21092021_2.jpeg