IVANEC Počela rekonstrukcija vodovoda na dionicama Aglomeracije Ivanec Foto: Grad Ivanec

IVANEC Počela rekonstrukcija vodovoda na dionicama Aglomeracije Ivanec

Varaždinske vijesti | 6.4.2024. u 12:02h | Objavljeno u Našim krajem

Prema informacijama iz Ivkom voda Ivanec, počela je dugo očekivana rekonstrukcija vodovoda na dionicama u naseljima i ulicama u obuhvatu gradnje kanalizacijskog sustava Aglomeracija Ivanec.

- Radovi su počeli u Ulici A. Cesarca, gdje će se na dionici od kapelice do Matišića položiti novih 400 metara vodovodnih cijevi. Upravo zbog toga ovaj dio ulice (pokraj groblja) u proteklim modernizacijskim radovima nije bio asfaltiran, kako bi se izbjeglo da se friško položen asfalt ponovno razbija zbog polaganja novog vodovoda - napominju iz Grada Ivanca.

Nakon Cesarčeve ulice, slijede radovi na rekonstrukciji vodovoda i u ostalim ivanečkim ulicama i prigradskim naseljima, prema terminskom planu Ivkom voda.

ivanec_rekonstrukcija_vodovoda_05042024_2.jpeg

- Naglašavamo da je riječ o onim dionicama na kojima je nova kanalizacija već postavljena u sklopu projekta Aglomeracije. Međutim, te ulice nakon obavljenih radova nisu sanirane ni asfaltirane upravo zato što se očekivalo da će ubrzo nakon kanalizacije krenuti i radovi na vodovodima, čime bi se izbjeglo prekapanje svježeg asfalta - ističu iz Grada.

- Međutim, očekivanja da će se u nekom razumnom i prihvatljivom roku preko Hrvatskih voda riješiti financiranje rekonstrukcije 10,5 km vodovoda nisu se ostvarila (niti je bilo dopušteno da se radovi na vodovodima izvode usporedo s radovima na kanalizaciji). Umjesto toga, čekanja na dozvole i provedbe procedura od strane birokratiziranog državnog aparata odužila su se izvan svih granica razuma, na gotovo dvije godine! - navode iz ivanečke gradske uprave.

- A za vrijeme dok su se čekala očitovanja Hrvatskih voda i stav o tome hoće li odobriti financiranje vodovoda, građani su trpjeli (i još trpe) prašinu, blato, šljunak, udarne rupe i štete na vozilima i privatnoj imovini, što s punim pravom izaziva njihov revolt i ogorčenje. To bi sada, napokon, trebalo biti riješeno - istaknuli su.

Ugovorom koji je direktor Ivkom voda Ranko Zbodulja potpisao s Hrvatskim vodama, za gradnju spomenutih 10,5 km novih vodovoda u prigradskim naseljima i u ivanečkim ulicama osigurano je cca 1,4 milijuna eura.

ivanec_rekonstrukcija_vodovoda_05042024_1.jpeg

Od toga se 80% potrebnih sredstava osigurava iz europskih sredstava (NPOO), dok će po 10% osigurati Hrvatske vode i Ivkom vode.

- Rekonstrukcija vodovoda u njima je nužnost, jer sadašnji su stari više od 50 godina, a česta puknuća cijevi dovode do velikih gubitaka vode i poremećaja u vodoopskrbi. Zato je stare cijevi neophodno zamijeniti novima i građanima osigurati normalnu i kvalitetnu vodoopskrbu - naglasili su iz gradske uprave.

Nakon polaganja vodovoda slijedi sanacija i asfaltiranje svih raskopanih prometnica. Završetak gradnji svih planiranih 14 dionica vodovoda očekuje se do kraja 2024. godine.

Dodajmo ovome da se (izvan projekta Aglomeracije) radovi na gradnji novog vodovoda izvode i na potezu Lančić-Slivari, gdje poduzeće HIS polaže 450 metara vodovodnih cijevi. Radove svotom od 60.000 eura financiraju Ivkom vode.