IVANEC Obljetnica oslobađanja vojnih objekata na Ivančici i pogibije Ivana Severa Nina Foto: Grad Ivanec

IVANEC Obljetnica oslobađanja vojnih objekata na Ivančici i pogibije Ivana Severa Nina

Varaždinske vijesti | 17.9.2024. u 09:25h | Objavljeno u Našim krajem

U srijedu, 18. rujna, središnjom svečanošću kod spomenika poginulim braniteljima u Ivancu obilježit će se Dan oslobađanja vojnog objekta na Ivančici (17. rujna 1991.) te Dan 2. ivanečke bojne 104. brigade Hrvatske vojske i Dan branitelja Varaždinske županije.

Svečanost će početi postrojavanjem pripadnika policije, članova specijalnih postrojbi – protudiverzantskog i diverzantskog voda bivše Općine Ivanec i pripadnika Udruge 104. brigade HV te polaganjem bijelih ruža kod spomen obilježja. Pridružit će im se i rodbina poginulih, vodstvo Grada Ivanca, gradski vijećnici, pripadnici ostalih braniteljskih udruga, a pozvani su i svi ostali građani kako bi se prisjetili na događanja iz rujna 1991. godine.

Svečanost počinje u 17 sati, a organiziraju je Udruga 104. brigade HV – ZNG Varaždin, Ogranak Ivanec, Grad Ivanec i Hrvatski časnički zbor Ivanec.

Nakon prigodnog obraćanja sudionika akcije oslobađanja Ivančice i predstavnika Grada Ivanca kod spomenika poginulima okupljenima, svi okupljeni uputit će se na gradsko groblje Ivanec te odati počast hrvatskom branitelju Ivanu Severu Ninu. Sever je poginuo samo dan nakon oslobađanja Ivančice, 18. rujna 1991. u Varaždinu, u ratnim operacijama oslobađanja vojarne Jalkovečke žrtve.

Nakon komemorativnih svečanosti, druženje branitelja i njihovih gostiju nastavit će se, već tradicionalno, u društvenom domu Lančić-Knapić.