Ivanec: Jednoglasno glasali za pristupanje većem urbanom području grada Varaždina Foto: Grad Ivanec

Ivanec: Jednoglasno glasali za pristupanje većem urbanom području grada Varaždina

Varaždinske vijesti | 24.1.2020. u 14:18h | Objavljeno u Našim krajem

Na svojoj 30. sjednici održanoj u četvrtak, 23. siječnja, sazvanoj po žurnom postupku, vijećnici Gradskog vijeća jednoglasno su donijeli Odluku o davanju suglasnosti za pristupanje Grada Ivanca većem urbanom području Grada Varaždina. 

Riječ o odluci kojom se stvaraju pretpostavke da se Ivanec pridruži Varaždinu kao većem urbanom području, a koji će, temeljem odluke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, biti nositelj tzv. ITU mehanizma (integriranih teritorijalnih ulaganja) na sjeveru Hrvatske. Naime, Zakonom o regionalnom razvoju RH definirano je da su veća urbana područja gradovi koji imaju više od 35.000 stanovnika. S obzirom na to da nije planirano proširenje ITU mehanizma na manje gradove, jer cilj je da ulaganja ostanu integrirana i da se na takav način potiče zajednički razvoj što većih područja, interes Ivanca jest da se svakako pridruži ovoj urbanoj aglomeraciji. 

- ITU mehanizam jedan je od način financiranja projekata iz EU sredstava. Međutim, za financiranje se mogu javljati samo gradovi i općine koji su uključeni u veće urbano područje i time im se povećavaju šanse da sredstva za svoje projekte zaista i ostvare. Ono što jest malo čudno je činjenica da nositelj urbanog područja sam odlučuje koga će prihvatiti - pojasnio je na sjednici gradonačelnik Milorad Batinić.

- Još tijekom prošle godine smo kontaktirali gradsku upravu Varaždina i izrazili interes za pridruživanje, to više što se očekuje da će za ITU mehanizam Grada Varaždina (kome su već pridruženi Čakovec i Koprivnica te okolni gradovi i općine) biti osigurano preko 50 milijuna eura! Smatramo da Grad Ivanec ima projekte i programe koji su od zajedničke važnosti za razvitak cijelog područja te da njima ravnopravno možemo konkurirati za financiranje - izjavio je gradonačelnik.

Odluku o pristupanju Grada Ivanca većoj urbanoj aglomeraciji Varaždina podržali su svi vijećnici.