Ivanec daje bespovratna sredstva za energetsku obnovu, potpisano 11 novih ugovora

Grad Ivanec/vv | 23.9.2023. u 15:06h | Objavljeno u Našim krajem

Vlasnici mogu ostvariti bespovratne potpore od 663,61 eura (5.000 kn) do max. 1.990,84 eura (15.000 kuna), ovisno o mjeri koju izvode

U srijedu je u dvorani Poduzetničkog inkubatora Ivanec 11 novih vlasnika obiteljskih kuća potpisalo ugovore o dodjeli bespovratnih potpora Grada Ivanca za povećanje energetske učinkovitosti njihovih objekata.

Budući da je u prvom krugu, u travnju ove godine, ugovore potpisalo 12-ero vlasnika, time se ukupan broj njihovih korisnika popeo na 23-oje.

Riječ je o građanima koji su se prijavili na Javni poziv Grada Ivanca te odlučili iskoristiti bespovratna sredstva koja im Grad nudi za energetsku obnovu u cilju smanjenja potrošnje energenata. Većina ih koristi poticaje za ugradnju fotonaponskih sustava i/ili dizalica topline, dva vlasnika ostvarit će novčane poticaje za gradnju termo fasada (toplinsku izolaciju vanjske omotnice), dok jedan koristi potpore za zamjenu vanjske stolarije.

11993.jpg

Sve okupljene uvodno je pozdravila voditeljica Odsjeka komunalnih poslova Jelena Cuković, koja je i prethodno bila na pregledu svih objekata.

- Sredstva u gradskom proračunu su osigurana, a na vama je sada da mjeru realizirate i povučete od Grada potporna sredstva – naglasila je J. Cuković.

Poziv i dalje otvoren svima zainteresiranima

Okupljenima se obratio i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

- Običaj je da se prilikom potpisivanja ugovora okupimo na ovim malim svečanostima, jer na taj način, kao osviješteni ljudi, svojim primjerom i drugima pokazujete da je ovo nešto dobro, da potpore nisu „bez veze“ i da je dobro iskoristiti gradske novčane poticaje i sve benefite od ulaganja u energetsku učinkovitost objekata i zelenu transformaciju – istaknuo je Friščić te vlasnicima kuća uručio ugovore.

U nastavku je uslijedila zanimljiva razmjena iskustava, pri čemu su pojedini vlasnici, koji su već prije ugradili solare (Zdenko Đula, Ivan Borovečki), govorili o načinu kako to funkcionira, je li isplativo, koliko se energije mjesečno može proizvesti, je li nužno potrošiti svu energiju koja se proizvede, tko preuzima višak energije, kad je najveća, a kada najmanja potrošnja itd.

Bespovratne potpore od 5.000 do 15.000 kuna

Javni poziv Grada Ivanca svim vlasnicima obiteljskih kuća i dalje je otvoren i svi zainteresirani mogu se prijaviti za potporna sredstva.

Potpora se može ostvariti za provedbu jedne ili više mjera, a to su: toplinska izolacija vanjske omotnice (vanjski zid, ravni krov, izolacija stropa prema negrijanom tavanu, kosi krov, pod), zamjena vanjske stolarije, Sunčani toplinski sustavi, kotlovi na sječku/pelete, dizalice topline i fotonaponski sustavi.

Vlasnici mogu ostvariti bespovratna sredstva u iznosu od 663,61 eura (5.000 kn) do max. 1.990,84 eura (15.000 kuna), ovisno o mjeri koju izvode.

Javni poziv sa svim detaljima te obrazac prijave dostupni su na internetskoj stranici Grada Ivanca.