Ivančani doznali manje poznate priče i legende o svom gradu Foto: Boris Jagetić Daraboš

Ivančani doznali manje poznate priče i legende o svom gradu

Varaždinske vijesti | 17.1.2018. u 18:39h | Objavljeno u Našim krajem

U povodu obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, u nedjelju, 14. siječnja, i zainteresirani građani Ivanca pošli su u organizirani obilazak lokaliteta u užem gradskom centru u pratnji prof. Mirjane Bračko, licenciranog turističkog vodiča.

Turistički obilazak priređen je u sklopu projekta „Upoznaj svoju zemlju“ Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH) u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom. Besplatni obilasci održani su ove godine u više od 40 gradova u kojima djeluju društva turističkih vodiča, odnosno članovi ZDTVH-a, a njima se pridružio i Ivanec.

Obilazak je započeo kod Gradske vijećnice, gdje je prof. Bračko nazočne podsjetila na okolnosti u kojima je došlo do međunarodnog priznanja Hrvatske. Sudionike je potom put vodio do Zadružnog i Vatrogasnog doma do Arnoldove ulice, a odatle u gradski park i na arheološki lokalitet Stari grad Ivanec. Uslijedio je obilazak crkve i župnog dvora, potom i zgrade prvog samoposluživanja, a turistički izlet ivanečkim centrom završio je posjetom Muzeju planinarstva i razgledavanjem izložbe mlade ivanečke umjetnice Tomislave Turčin. Izložbu je posjetiteljima predstavila povjesničarka umjetnosti i arheologinja Ivančica Peharda.

Prof. Bračko putem je iznosila više i manje poznate povijesne činjenice, priče i legende o svakom lokalitetu kod kojega bi se zastalo, a njezino je stručno izlaganje nadopunjeno i nekim saznanjima od strane samih sudionika pohoda. Sljedeći turistički obilazak u suradnji s Turističkom zajednicom grada Ivanca bit će, najavila je prof. Bračko, krajem veljače u povodu Dana turističkih vodiča, a ići će se putem nekadašnjih ivanečkih melina.

Ovo lijepo događanje podržala je Turistička zajednica grada Ivanca, čiji su predstavnici sudionicima podijelili promotivne materijale.

ivanec-turistički_obilazak_1.JPG

ivanec-turistički_obilazak_2.JPG

ivanec-turistički_obilazak_3.JPG

ivanec-turistički_obilazak_4.JPG

ivanec-turistički_obilazak_5.JPG

ivanec-turistički_obilazak_6.JPG