I Ludbrežani solidarni: Kamenolom je neprihvatljiv, izazvao bi ekološku i demografsku katastrofu

Varaždinske vijesti | 15.9.2022. u 14:52h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

I stanovnici Ludbrega, na čelu s gradonačelnikom Dubravkom Bilićem, u srijedu su na gradskoj tržnici potpisivali peticiju protiv otvaranja kamenoloma Siljevec na Ivančici.

Protiv zahvata 

Solidarizirajući se s građanima Grada Ivanca, a napose sa stanovnicima Ivanečke Željeznice i okolice, peticiju je potpisao i gradonačelnik Bilić uz poruku da se protivi svim zahvatima u već zaštićenom ekološkom području (Natura 2000) i obuhvatu budućeg Parka prirode Ivančica, a napose ovakvima, koji bi imali razoran učinak na život ljudi i cjelokupnu prirodu.

9981.jpg

Bila je to prilika i za sastanak i razgovor domaćina s kolegom, gradonačelnikom Ivanca Miloradom Batinićem, koji je također danas boravio u Ludbregu, a koji je predstavnike medija upoznao s aktivnostima koje Grad Ivanec provodi na zaustavljanju otvaranja kamenoloma kao zahvata koji je potpuno neprihvatljiv jer bi rezultirao demografskom i ekološkom katastrofom u Željeznici i okolici.

Aktivistima Nezavisne liste M. Batinića, za štandom su se pridružili i članovi Planinarskog kluba Ivanec koji žive u Ludbregu, a često planinare na Ivančicu.

Bezobzirni planovi

Kao prirodnjacima koji poznaju ovaj kraj i znaju da se radi o posve nedirnutoj prirodi čiju bi ravnotežu kamenolom trajno upropastio u svakom smislu te riječi, i planinari smatraju ovakve planove naprosto bezobzirnima te su se stoga rado uključili u prikupljanje potpisa na peticiju.9983.jpg

Ne samo da su ih skupili od prolaznika i gostiju u okolnim kafićima, već će s peticijom nastaviti do daljnjega.

Time se i Ludbrežani pridružuju velikoj obitelji sjevera Hrvatske koja u eri klimatskih promjena s kojima se suočavamo, s revoltom i neodobravanjem gleda na razorne investicije ovakve vrste kojima se nepovratno uništava ionako teško narušena prirodna ravnoteža.