HNS Varaždin predlaže defibrilatore za mjesne odbore: Pozivamo gradonačelnika da se javno očituje

Varaždinske vijesti | 12.1.2019. u 16:22h | Objavljeno u Našim krajem

- Ponukani najnovijim događajem u Metkoviću, kao i sve većim odlaskom medicinskog osoblja u inozemstvo, HNS Varaždin predlaže da se krene s kupnjom i postavljanjem defibrilatora u Mjesne odbore - priopćeno je iz varaždinske podružnice HNS-a.

- Do pojedinih prigradskih Mjesnih odbora hitnoj medicinskoj pomoći je potrebno dosta vremena da dođu do ugroženog pacijenta. HNS predlaže da Varaždin omogući prvo prigradskim mjesnim odborima, a onda i gradskim MO (osim 1. MO, gdje postoje) postavljanje defibrilatora za laike koji su toliko jednostavni da nema skoro osobe koja ne bi mogla s njime upravljati. U zemljama Europske unije je praksa da imate postavljane doslovno nekoliko u svakom kvartu, a svatko na kući ima uputu gdje se defibrilator nalazi u njegovom kvartu - naveli su HNS-ovci.

- Na ovaj način možemo pružiti barem malenu sigurnost našim građanima, jer svaki spašeni život na ovakav način ne treba imati cijenu, uzmemo li u obzir da takav defibrilator za laike ima cijenu cca 10 000 kuna. Pozivamo gradonačelnika da se javno očituje o našem prijedlogu - istaknuli su na kraju iz HNS-a Varaždin.