Gradsko vijeće Novog Marofa: Do kraja godine više od tri milijuna kuna ulaganja Foto: Grad Novi Marof

Gradsko vijeće Novog Marofa: Do kraja godine više od tri milijuna kuna ulaganja

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.9.2017. u 13:25h | Objavljeno u Našim krajem

Prihvaćanjem inicijative za izdvajanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof iz Opće bolnice Varaždin, započela je jučer treća sjednica Gradskog vijeća Novi Marof, nakon čega je većina vijećnika prihvatila i izvješće o izvršenju proračuna Grada Novog Marofa za prvih šest mjeseci ove godine, pri čemu je gradonačelnik Siniša Jenkač izrazio zadovoljstvo prihodima, koji su došli do 10 milijuna kuna.

– Ako će prihodi biti takvi i u drugoj polovici godine, onda će ovo biti rekordna godina po prihodima – ukazao je Jenkač, dodajući da se nastavio trend smanjenja rashoda pa je ostvaren višak prihoda od 311 tisuća kuna.

Zahvaljujući višku, kako je napomenuo, nastavlja se smanjivanje naslijeđenoga manjka prethodne vlasti, koji trenutno iznosi 801 tisuću kuna. Kako je podsjetio gradonačelnik, manjak je samo prije nešto više od dvije godine iznosio oko 2,2 milijuna kuna.

- Ostvariti ovakve prihode veliki je uspjeh, pogotovo što su ove godine bili izbori. Ne smijemo zaboraviti niti izmjene pojedinih zakona koje su nepovoljno utjecale na punjenje proračuna i smanjenje prihoda jedinica lokalne uprave i samouprave. Unatoč svemu tome, ipak ostvarujemo višak prihoda – ukazao je Jenkač.
Dodao je i da je puno toga napravljeno na privlačenju sredstava preko natječaja ministarstva, kao i na ostalim izvanrednim prihodima.

– Do kraja godine sigurno ćemo ostvariti iznos od gotovo tri milijuna kuna ulaganja preko natječaja pojedinih ministarstava. Tu su i ostale investicije preko programa s nacionalne razine, čime će iznos ukupnih sredstava u ovoj godini iznositi 3,6 milijuna kuna – ukazao je Jenkač.

U nastavku sjednice Gradskog vijeća raspravljalo se o odlagalištu Čret. Naime, Grad Novi Marof uskoro ulazi u konačnu realizaciju sanacije odlagališta otpada Čret, a čemu su vijećnici dali jednoglasnu potporu.

– Pripremljena je sva potrebna projektna dokumentacija, kao i natječaj. Kreće se s prijavom sanacije na otvoreni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike – najavio je Jenkač.

Ukupni troškovi sanacije, odnosno vrijednost projekta, iznosila bi 17,7 milijuna kuna te bi od toga 85 posto opravdanih troškova sufinancirala Europska unija preko Kohezijskog fonda, odnosno, iznos od 13,4 milijuna kuna, dok preostali iznos od 4,2 milijuna kuna osigurali bi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grad Novi Marof.

Fond bi u konačnici osigurao iznos od 10 posto ukupnih troškova, a preostalih pet posto ukupnih troškova osigurao bi Grad Novi Marof. Radi se o iznosu od 790 tisuća kuna gdje će za 60 posto tih troškova Grad tražiti sufinanciranje preko Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, rečeno je na sjednici.

Označeno u