Gradsko vijeće Ivanec: Od 1. listopada nova ekonomska cijena gradskog Dječjeg vrtića Ivančice

vv | 18.9.2024. u 19:17h | Objavljeno u Našim krajem

Gradsko vijeće Ivanec na svojoj je jučerašnjoj sjednici većinom glasova vijećnika, uz suzdržane glasove dva vijećnika SDP-a, donijelo novu Odluku o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje predškolskog odgoja djece u dječjim vrtićima te usluge brige o djeci koju pružaju obrti dadilja.

Odluka stupa na snagu 1. listopada, a njome se ekonomska cijena gradskog Dječjeg vrtića Ivančice povećava na 399 eura za redoviti 10-satni program, što je realna cijena usporediva s vrtićima istog standarda širom županije.

I dalje prema imovinskom cenzusu

Kao i dosad, roditelji će i temeljem nove Odluke smještaj djece u vrtiću plaćati prema imovinskom cenzusu, tj. prema prihodima po članu kućanstva, s time da se broj dosadašnjih prihodovnih razreda nije mijenjao. Također, roditelji će i dalje ostvarivati olakšice kod plaćanja vrtića/dadilje za dijete sa smetnjama u razvoju, za dijete roditelja invalida Domovinskog rata te za dijete jednoroditeljske obitelji, kao i slučaju da vrtić pohađa više djece.

Dosadašnja cijena nerealna

Svjesni da dosadašnja cijena od 233 € koja je bila na snazi od 2020. godine (a u proteklih se 10 godina mijenjala samo jedanput) nikako nije bila realna, a ni dostatna za normalno funkcioniranje vrtića u uvjetima porasta svih materijalnih i drugih troškova poslovanja te povećanja plaća zaposlenih u vrtićima, vijećnici nisu imali prigovora na novu ekonomsku cijenu. Obrazlažući novu Odluku, gradonačelnik Milorad Batinić istaknuo je nekoliko važnih momenata.

- Odnos sufinanciranja u ekonomskoj cijeni vrtića dosad je bio 60% Grad, a 40% roditelji. Novom Odlukom ovaj se udio povećava na način da će odsad Grad sufinancirati 70% troškova boravka djece u vrtiću, a roditelji 30%. Ovime Grad nastavlja povećavati svoj udio u sufinanciranju smještaja djece u predškolskim ustanovama, s ciljem da što više rasteretimo roditelje i to na način, a to nam je i bila misao vodilja, da za skrb svoga djeteta u vrtiću ili kod dadilja plaćaju cca 5% od svoga ukupnog kućnog budžeta - naglasio je gradonačelnik.

460166797_533999702346896_7740752152245403682_n.jpg

Gradu sva djeca vrijede jednako

Također, i ovom, kao i dosadašnjom Odlukom, Grad Ivanec u podjednak položaj stavlja svu djecu svoga područja, bez obzira na to pohađaju li gradski vrtić, privatne vrtiće na području našega grada ili u drugim sredinama ili su na čuvanju kod registriranih obrta dadilja.

- Početni cenzus za njih jednak je cenzusu koji je utvrđen za gradski Dječji vrtić Ivančice, a i iznosi sufinanciranja razmjerni su primanjima naspram visine onih koji važe za gradski vrtić. Ovakvim odnosom Grad pokazuje istu razinu brige za svu svoju djecu, neovisno o tome gdje i koju predškolsku ustanovu pohađaju - obrazložio je Batinić.

Ukalkulirani materijalni troškovi novih vrtića i novozaposlenih

Ono što je važno istaknuti jesu i kriteriji temeljem kojih je formirana nova ekonomska cijena. Osim postojećih smještajnih kapaciteta, ona se temelji i na uračunatim troškovima novih kapaciteta koji se ostvaruju dogradnjom Dječjeg vrtića u Ivancu, a u koji će biti upisano 40-ero nove djece.

Također, cijena je formiranja i na temelju kalkulacije troškova novog vrtića u Radovanu za 64-ero djece.

U novu ek. cijenu ukalkuliran je i trošak osoblja koje će biti zaposleno u novim vrtićima, od odgojitelja i stručnih suradnika i uredskog osoblja pa sve do tehničkog osoblja, sve u skladu s mjerilima Državnog pedagoškog standarda.

Posebno napominjemo da troškovi investicije, koji se odnose na gradnju i dogradnju vrtića u Ivancu i Radovanu, ni na koji način nisu utjecali na novu ek. cijenu vrtića, jer to su troškovi koji se u cijelosti podmiruju iz drugih izvora.

Za vrtiće ubuduće više od 2 milijuna eura iz gradskog proračuna

Važnu stavku u ek. cijeni čine i plaće zaposlenih u gradskom Dječjem vrtiću, koje su se u proteklom razdoblju povećavale nekoliko puta, a sve temeljem Odluke Vlade RH o visini koeficijenata za radna mjesta u javnoj službi, osnovici za obračun plaće te Odluke o visini minimalne plaće.

- Grad Ivanec iz svoga je proračuna do sada za vrtiće izdvajao između 1,1 i 1,2 milijuna eura na godinu. Otvaranjem novih vrtićkih kapaciteta i zapošljavanjem novih djelatnika, ta će se svota popeti na više od 2 milijuna eura na godinu! Od toga velika većina, između 78% i 80%, otpada na plaće djelatnika u vrtiću - naglasio je Batinić.

Na primjedbu Karla Strugara (SDP) o tome da Grad, navodno, nije ispoštivao Odluku Vlade RH o koeficijentima za vrtiće, Batinić je kazao da je Grad Ivanec jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je plaće zaposlenih u vrtiću uskladio s Odlukom Vlade RH. To je dogovoreno i usklađeno s vrtićkim Sindikatom koji po tom pitanju nije imao nikakve primjedbe (sa Sindikatom je potpisan Dodatak Kolektivnom ugovoru za nove koeficijente).

- Da smo nešto krivo napravili, sindikat bi nam, slikovito rečeno, već „skočio“ za vrat - poručio je gradonačelnik.

460393207_533999705680229_373348136521338924_n.jpg