Gradonačelnik Škvarić podijelio novčane naknade i prigodne poklone za 16 mališana

Varaždinske vijesti | 28.6.2024. u 13:16h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik Grada Lepoglave, Marijan Škvarić je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca održao prijem za roditelje novorođene djece, kojima je uručio prigodnu novčanu naknadu i poklon.

Gradonačelnik Škvarić tako je ove godine po prvi puta darivao novorođenu djecu i to njih 16, odnosno osam djevojčica i osam dječaka, a da mu je to jedna od najdražih mjera koju provodi Grad Lepoglava istaknuo je sam gradonačelnik.

– Ovo je jedan od najvećih zadovoljstva meni kao gradonačelniku biti prisutan prilikom darivanja bespovratnih sredstva za naše najmlađe Lepoglavčane i Lepoglavčanke. 16 bebica koje su danas ovdje će od grada Lepoglave dobiti bespovratna sredstva. To Grad Lepoglava već dugi niz godina definira – da temelji našega grada i sveukupni razvoj mora počivati na mladima, ali i obrazovanima – rekao je gradonačelnik.

Bespovratna sredstva za prvo dijete iznose 400 eura, za drugo je 530, dok za treće i svako sljedeće iznosi 665 eura.

– Posebno nagrađujemo dvojčeke ili trojčeke i to smo već imali unazad nekoliko godina, a njih nagrađujemo sa 1000 eura. Naravno, uz mali znak pažnje od strane Grada, iskoristiti ćemo priliku da razgovaramo sa mladim obiteljima i da, prije svega, slušamo njihove zahtjeve, ali da ih i upoznamo sa svim onim drugim programima, projektima i potporama koje Grad Lepoglava nudi – rekao je gradonačelnik i dodao kako je Lepoglava jedan od rijetkih gradova u kojem sva djecu steknu uvjet za upis vrtić.

Prosječna cijena lepoglavskog vrtića iznosi 55 eura, a nude se i mnoge pogodnosti poput umanjene cijene za drugo dijete, za dijete s jednim roditeljem, za djecu s invaliditetom.

– Naravno, u vrtiću imamo i produženi boravak, imamo i mogućnost logopeda i medicinske sestre, tako da dokazujemo da dječji vrtići nisu samo zgrade, nego treba činiti i sadržaj – rekao je gradonačelnik i osvrnuo se i na ostale mjere koje Grad provodi poput osiguravanja radnih bilježnica za školarce, produženi boravak, financiranje izvannastavnih aktivnosti, stipendije, potpore za gospodarstvo i poljoprivredu.

– Ono što posebno želim istaknuti je da dajemo bespovratna sredstva za demografiju, za mlade obitelji koje kupe stan ili kuću u iznosu od 5300 eura. Krećemo i s programom POS-a, poticajne stanogradnje na području grada Lepoglave. Vjerujem da će oko 15-ak stanova moći koristiti mlade obitelji

– Bit ću najzadovoljniji da se iznos, koji imamo namijenjen za novorođene, potroši i da moramo rebalansom osigurati još više sredstava. Mladi ljudi su temelj našega grada – rekao je Škvarić.

Jedna od beba koja je dobila potporu je Sara Jakopović, čija je majka Maja Canjuga Jakopović rekla kako im ova financijska pomoć znači puno, posebice kada se radi o neophodnim stvarima poput pelena.

– Toga uvijek treba, tako da jako dobro dođe – rekla je mama Maja kojoj je ovo drugo dijete pa zna točno na što će se utrošiti novac.

Petra Dubovečak majka je šestomjesečne Gite i također će joj potpora dobro doći.

– Jako puno mi znači. Mi živimo u Lepoglavi, imamo jednog školarca već – rekla je mama Petra i dodala kako će sredstva utrošiti na pelene, maramice i hranu za dijete.