Grade se žičare na Medvednici i na Učkoj, a što je sa starom idejom žičare na Ivančici?

| 11.3.2019. u 17:50h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U Gradu Zagrebu početkom godine potpisan je ugovor s izvođačima radova na izgradnji žičare na Medvednici, a u Rijeci je potpisan ugovor za izradu glavnog projekta Žičare na Učku. A što je s Ivančicom, najvišom planinom Varaždinske županije i Hrvatskog zagorja?
Da se i tu nešto napravi, dosad nije manjkalo ideja i zamisli. Štoviše, čak se svojedobno i gradilo. Varaždinski Coning je na Ivančici još 80-ih izradio 300 metara skijaške staze s vučnicom, ali skijalište nikad nije zaživjelo te su od njega danas vidljivi samo ostaci stupova s koluturnicima. 
Nakon tog propalog pokušaja, ideja izgradnje skijališta s gondolom na Ivančici ponovno je bila oživljena prije više od deset godina. Tako je u Ivancu sredinom 2006. godine održan sastanak predstavnika Hrvatskog skijaškog saveza i Grada Ivanca o uređenju sportsko-rekreacijskog centra na vrhu Ivančice. Planovi su uključivali izgradnju ski staze duljine do 1400 metara do koje bi se dolazilo gondolom za 10-ak minuta.

Projekt se trebao dijelom financirati iz proračuna Grada Ivanca i Varaždinske županije, ali je bilo potrebno pronaći i suinvestitore. No ubrzo je uslijedila recesija tako da je, kako nam kaže gradonačelnik Batinić, realizacija ideje "ostavljena za neka bolja vremena". Prema nekim najavama, ubuduće bi se za europska sredstva mogle aplicirati i žičare, što do sada nije bio slučaj. Dođe li do toga, šteta bi bilo propustiti priliku da žičara konačno stigne i na vrh Ivančice.

                    Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...



Označeno u