GRAD VARAŽDIN Poziv na participativno događanje "bok susedi"-za bolju kvalitetu života u kvartu

Varaždinske vijesti | 9.10.2023. u 16:17h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Varaždin poziva građane na Trg Mali plac u subotu 14. listopada 2023. godine na participativno događanje „bok susedi“ - događanje za bolju kvalitetu života u kvartu.

U subotu, 14. listopada 2023. godine Trg Mali plac u Varaždinu bit će mjesto participativnog događanja koje nosi naziv „bok susedi“.

Događanje je dio projekta BLUE SAMM - Blueprints for Local Green Deal in Small and Medium Municipalities, a kao mjesto događanja odabran je Mali plac zbog potencijala za pozitivne promjene.

Događanje će trajati od 9 do 13 sati, a za slučaj lošeg vremena predviđen je alternativni datum, subota, 21. listopada 2023. godine.

Organizatori događanja „bok susedi“, Grad Varaždin i Razvojna agencija Sjever DAN, imaju cilj potaknuti druženje i aktivno sudjelovanje građana u oblikovanju javnog prostora susjedstva u kojem žive, kao i osmišljavanju te obogaćivanju sadržaja koje ti prostori nude.

Organizatori će putem radionica i anketnih upitnika prikupljati ideje i prijedloge stanovnika koji žive u susjedstvu, ali i umjetnika, obrtnika i poduzetnika koji djeluju i posluju u okolici Malog placa kako bi razvili planove za poboljšanje javnog prostora lokalne zajednice.

Bogat program događanja „bok susedi“ uključuje širok spektar aktivnosti za sve uzraste. Djeca vrtićke dobi moći će se kreativno izraziti kroz likovne i sportske radionice, dok će mladi umjetnici predstaviti svoje stvaralaštvo kroz zanimljive plesne i glazbene točke.

Sudionici će moći uživati u izložbi i prezentacijama likovnih umjetnika te izložbi radova djece kvartovskog vrtića na temu sadržaja na Malom placu.

Na Malom placu održavat će se šahovske radionice, sportske radionice za djecu kao i radionice o sadnji začinskog bilja.

I najvažnije od svega, građani će moći predlagati aktivnosti vezane uz uređenje dijela Malog placa popunjavanjem anketnih upitnika i uključivanjem u participativne radionice pod vodstvom stručnjaka.

Participativno događanje „bok susedi“ ima za cilj okupiti građane kvarta, kao i građane čitavog grada, obrtnike i poduzetnike te predstavnike lokalne samouprave kako bi zajedničkim snagama uz stručno vodstvo, prikupili ideje kako kvart učiniti boljim i ljepšim za život i poslovanje te kvalitetan suživot u ispreplitanju javnih i privatnih površina.

To je i prilika za međusobno upoznavanje, razmjenu ideja i umrežavanje. Prikupljene ideje bit će obrađene na način kako to predviđa proces participativne metodologije s ciljem da najbolje ideje budu i realizirane kroz Participativni proračun Grada Varaždina.

Tako svi zajedno doprinosimo stvaranju održivog i za život ugodnijeg javnog prostora koji će koristiti svim članovima naše zajednice.

U pripremu događanja „bok susedi“, uz organizatore događanja, Grad Varaždin i Razvojnu agenciju Sjever DAN, uključili su se i brojni partneri koji su se odazvali pozivu na suradnju.

Među njima su Srednja strukovna škola Varaždin, Turistička zajednica grada Varaždina, Gradska tržnica, Dječji vrtić Varaždin, objekt Trakošćanska te mnoge druge institucije koje žele doprinijeti boljem sutra varaždinskih kvartova.

Grad Varaždin poziva sve stanovnike kvarta kao i sve građane okolnih kvartova, obrtnike, poduzetnike, umjetnike i druge zainteresirane te predstavnike medija da dođu u subotu, 14. listopada 2023. godine na Mali plac od 9 do 13 sati i aktivno sudjeluju u oblikovanju budućnosti svoje zajednice.

- Važno je stvarati osjećaj pripadnosti kvartu kao i mogućnosti sudjelovanja u kreiranju sadržaja u svom okruženju, te vjerujemo da će ovo biti poticaj za daljnja druženja i aktivnosti na Malom placu. Uključi se… Predloži… Vidimo se!, poručili su organizatori.